Ekran Bağımlılığı Nedir, Nasıl Kurtulunur?


Akıllı telefonlar günümüzde olmazsa olmaz bir ihtiyaç haline geldi. Ancak telefon bağımlılığı giderek daha fazla insanı etkiliyor ve bu durumun yarattığı işgücü kaybı, psikolojik sorunlar ve teknolojik bağımlılık gün geçtikçe daha önemli bir hal almaya başladı.

Artan teknoloji bağımlılığı veya diğer adıyla ekran bağımlılığı karşısında programcılar için çeşitli uygulamalar geliştirerek ekran süresini azaltmaya, mümkün olduğunca daha az ekran karşısında zaman geçirmeye yardımcı olacak uygulamalar geliştirdiler.

Geliştirilen bu uygulamalara rağmen her geçen saat daha fazla ihtiyaç duyduğumuz akıllı telefonlarımız olmadan bir güne başlamak ve günü bitirmek neredeyse imkansız hale geldi. Para çekmek, para yatırmak, birisiyle haberleşmek, dünyada olan bitenleri takip edebilmek dışında devlet dairelerine kolay erişim bile akıllı telefonlar sayesinde mümkün. Peki ekran bağımlılığı nasıl azaltılır?

Her Gün 10’ar Dakika Kısın

Ekran bağımlılığından kurtulmak için telefonunuzun günlük olarak ekran süresini bir hafta boyunca not edin ve ardından her gün bu süreden 10 dakika daha az kullanmaya çalışın. Eğer telefonunuzda böyle bir özellik sistemsel olarak yer almıyorsa uygulama marketlerinde bulunan “ekran süresi” yazarak indirebileceğiniz ücretsiz uygulamalar sayesinde günlük ne kadar ekrana baktığınızı, en çok kullandığınız uygulama ve oyunları direkt olarak görebilirsiniz.

Gerekli Mi, Gereksiz Mi?

Eğer ekran sürenizi azaltmak istiyorsanız bir uygulamayı kullanmadan önce “bu uygulamayı kullanmam gerekli mi?” Diye düşünebilir ve ona göre uygulamayı kullanabilirsiniz. Sadece vakit geçirmek için TikTok gibi uygulamaları kullanmak yerine çeşitli aktiviteler yapabilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz.

En Çok Kullandığınız 3 Uygulamayı Not Edin

Akıllı telefon bağımlılığından nasıl kurtulurum? Sorusunun önemli cevabı aslında en çok kullandığınız 3 uygulamadan geçiyor. En çok kullandığınız uygulamaları bir yere not ederek bunların sizin için ne kadar gerekli olduğuna bakabilir, eğer gereksizse kademeli olarak kullanımını azaltmayı deneyebilirsiniz. Örneğin TikTok uygulaması en çok kullandığınız uygulamaysa bunun kullanımını azaltmayı deneyebilir, mümkün olduğunca en az süre bu uygulamada zaman geçirecek şekilde bir süre sınırı uygulayabilirsiniz.

Akıllı telefonlarda yer alan uygulama süre sınırı özelliği ile uygulamalara belirli bir kullanım sınırlaması koyabilir, bu sayede günde belirlenen süre bittiğinde o uygulamanın bir daha açılmasını engelleyebilirsiniz. Bunu yaparak uygulamada geçirdiğiniz süreyi siz hesap etmeseniz bile akıllı telefonunuz kendiliğinden hesap ederek uygulama kullanımınızı kısıtlayabilir. Tüm bunlar dışında süre sınırı dışında denetimli erişim özelliklerini kullanarak günlük olarak uygulamayı kaç dakika kullandığınıza dair bildirim alabilir, uygulamalarda yani ekran karşısında geçirdiğiniz süreyi en az seviyeye düşürebilirsiniz.

Hobilere Yönelin

Teknoloji dünyasının tanınmış isimleri bile ekran karşısında geçen sürenin her geçen gün daha fazla artmasından şikayetçi ve bu sorun karşısında birçok önlem alınması yönünde çağrılar yapılıyor.

Ekran karşısında geçirilen süreyi azaltmak için bir diğer önemli adım ise hobilere yönelmek. Günümüzde ekran karşısında eğlenmek, keyifli vakit geçirmek son derece kolay ve ücretsiz olduğu için hobilere ayrılan zaman son derece azalmış durumda. Bu sebeple hobilerinize zaman ayırarak ekran bağımlılığından kısa süre içerisinde olmasa da haftalar sürecek bir mücadele sonucunda kurtulabilir, en az seviyeye indirdiğiniz ekran süresine ayırdığınız zamanı daha faydalı aktivitelere harcayabilirsiniz.

Ekran Bağımlılığı Kaç Saat?

Ekran bağımlılığı için kaç saat boyunca ekrana bakmış olduğunuzu doğal olarak merak ediyor olabilirsiniz. Uzmanlar, son yıllarda çocuklar dahil olmak üzere her yaştan insanın ekran karşısında zaman geçirdiğini, bunun kişisel gelişim açısından da önemli faydaları olduğunu belirtiyor.

Artan sayıda dijital içerik sayesinde artık telefonlar olmazsa bilgiye erişmek, daha çok dil öğrenmek gibi avantajlardan yararlanmak mümkün olmayacağı için ekran karşısında geçen sürenin ne kadarının faydalı zaman olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Çocuklar dahil yetişkinlerin akıllı telefonlarını faydalı amaçlar için uzun saatler kullanmalarının bir ekran bağımlılığı sorunu olmadığına değinen uzmanlar, bu durumun yaratacağı kişisel gelişimin faydalı olduğuna dikkat çekiyor.

Ortalama günde 5.5 saat olan ekran karşısında geçirilen sürenin bazı kişiler için 15 saate ulaşabildiği ve geçebildiği hesap edildiğinde, 5.5 saatten daha fazla sadece eğlence, zaman geçirmek gibi nedenlerle ekrana bakan kişilerin çok uzun süre ekrana baktığını söylemek mümkün. Günde 5.5 saatten daha az ekran süresinin hedeflenmesi önerilirken, bu sürenin giderek artış gösterdiği bilinmekte.

Related posts

En İyi Yurtdışı Alışveriş Siteleri

En İyi Ücretsiz VPN Uygulamaları 2024

En İyi Tarayıcılar 2024