Notebook Temizliği Nasıl Yapılır?

Zaman içerisinde notebook kirlenebilir ve sorunlar ortaya çıkabilir. Notebook temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar neler bu içeriğimizde sizlerle paylaşacağız. Notebook bilgisayarlar masaüstü bilgisayarlara göre kısa süre içerisinde daha fazla pislenebilir ve bunun sonucunda çalışma performansında ciddi düşüşler olabilir. Bunu engellemek için bilgisayarın sadece yazılımsal olarak bakım yapılması yeterli olmayabilir. Cihazın kasması veya donma sorunları gibi problemler ortaya çıkabileceği için zaman zaman donanımsal parçaların temizlenmesi gerekebilir.

Bu noktada donanımsal parçaları temizlerken özellikle dikkatli olmakta fayda var. Donanımsal parçalar dış müdahale sonucunda kısa devre gibi sorunlar yapabileceği için bazı parçalara hiç müdahale edilmemesi gerekebilir.

Notebook Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Notebook temizliği püf noktaları arasında özellikle cihazın hassas parçalarına asla sıcak hava tutulmaması gerekir. Eğer cihaza fan veya benzer bir cihazla hava tutacaksanız bunun çok kuvvetli olması küçük parçaların çıkmasına veya yerinden oynayarak daha sonra sorunların oluşmasına yol açabilir. Bunu engellemek adına cihaza fan veya benzer hava tutarken mümkün olduğunca en düşük ayarda tutmak ve asla sıcak hava tutmamak gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Cihazın temizliği sırasında kasa kısmını açarken vidalarını çok fazla zorlamamak ve fan ile işlemci bölümlerine mümkün olduğunca nazik davranmak gerekiyor. Cihazın temizliği sırasında asla ıslak mendil veya ıslak bir parça kullanmayın. Bu durum cihazın kısa süre içerisinde parçalarında oksitlenmeye neden olarak tamamen çalışmaz duruma gelmesine yol açabilir.

Bir diğer temizlik püf noktası ise cihazın doğru temizlenmesi. Eğer cihazınızı doğru temizlemek istiyorsanız öncelikle bazı parçalardan başlamakta fayda var.

Notebook Fan Temizliği

Notebook temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokt notebook fan temizliği nasıl yapılır? Adımlarına dikkat etmekte. Fanın sadece açık kısımlarından temizlenmesi içerisinde biriken toz ve benzer pisliklerin temizlenmesini sağlamayacağı için fan temizliğine özellikle dikkat etmek gerek. Eğer fanın temizliği sırasında fanı yerinden sökerek temizlerseniz yine asla suyun altına sokmamak ve sıvılar ile temas ettirmemekte fayda var.

Fan temizliği adımlarına öncelikle fanı sökerek başlamak gerekirken, fanı söktükten sonra cihazın fan bölümüne elektrik süpürgesi gibi bir süpürgeyle kalan toz artıklarını almak gerekiyor. Ardından fanı yerine doğru takmak son derece önem taşırken, yanlış takılan fan daha büyük sıkıntılara neden olabilir.

İşlemci Termal Macun Yenilemesi

Notebook işlemci termal macun yenilemesi temizlik adımlarının olmazsa olmazlarından bir tanesi. Eğer cihazın işlemcisinin alt kısmında bulunan termal macun bölümünü güzel bir şekilde temizlemez ve ardından yeniden termal macun çekmezseniz cihaz ne kadar temiz olursa olsun ve ne kadar güçlü bir donanıma sahip olursa olsun kasabilir ve daha çok ısınabilir.

Termal macun bakımı direkt macunu eldiven giydikten sonra uygun bir bez ile silmek ve ardından kurumasını bekleyerek yeni bir macun çekmekten geçiyor. Bu adımları uygulayarak cihazın ısınma sorunlarını büyük ölçüde engelleyebilir ve daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Notebook Temizliği Ne Sıklıkla Yapılır?

Eğer bilgisayarınızı çok aktif kullanmıyorsanız yılda bir kez bile notebook temizliği yapsanız veya yaptırsanız yeterli olabilir. Ancak cihazınızı çok aktif olarak kullanıyorsanız ve çok fazla oyun oynuyorsanız altı ayda bir kez temizlemek yapmak yeterli olabilir. Cihazını aylık olarak temizleyen bazı oyuncular olmasına rağmen bu durum sadece aşırı tozlu ortamlarda bilgisayarını kullanan kişiler için doğru olabilir. Cihazın çok fazla açılıp kapatılması vidaların ve vida bölümlerinin zarar görmesine neden olarak daha sonra vidaların tutmamasıyla sonuçlanan bir sürece yol açabilir.

Notebook temizliği yaparken mutlaka profesyonel kişilerin yapması gerektiğini unutmayın. Eğer ki teknik bir bilginiz yoksa veya daha önce hiç bu şekilde kendi bilgisayarınızı temizlemediyseniz bu işlemi yaparken cihaza zarar verebilir ve daha büyük maddi sorunlara neden olabilirsiniz. Cihazın vidalarını açarken ve kapağı kaldırırken bile dikkatli olmanız gerektiği gibi, iç aksamlarda yapılacak hatalı bir işlem veya söküm işlemi sorunlara yol açabilir.

Notebook temizliğine oranla masaüstü bilgisayar temizliği daha kolay olabildiğinden, özellikle masaüstü bilgisayarlar ile notebook benzeri cihazlar kıyaslanmaması gerek. Her iki cihazın teknik aksamları birbirinden farklı olduğu için, daha önce temizlemiş olduğunuz bilgisayarla şimdi kullandığınız cihazın farkları olabilir ve cihazı temizledikten sonra parçaları birleştiremeyebilirsiniz.

Related posts

Notebook Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

Bilgisayar Kamerasını Kapatmak Gerekir Mi?

Bilgisayar Fanı Neden Ses Çıkarır?