Oltalama Yöntemi Nedir, Nasıl Korunulur?

Günümüzde oltalama yöntemiyle siber saldırılar sürekli olarak artıyor ve insanların özel bilgi ve belgeleri özellikle fotoğrafları kötü amaçlı kişilerin eline geçebiliyor. Siber saldırganların sayıca artmasının dışında hacker olmayan ve teknik hiçbir bilgi sahibi olmayan kötü amaçlı kişiler bile artık oltalama yöntemi gibi yöntemlerle başka kişilerin belgeleri ve fotoğraflarına ulaşarak bunlardan kazanç ve yarar sağlayabiliyor.

Özellikle cep telefonlarının günümüzde artık tüm bilgilerimizi ve belgelerimizi içeren cihazlar olduğu düşünüldüğünde, oltalama yöntemi gibi siber saldırılara karşı alınabilecek bazı güvenli ve önemli önlemler söz konusu. Alınacak basit önlemler sayesinde fotoğraf, video ve belgelerinizin başkasının eline geçmesini engelleyebilirsiniz.

Oltalama Yöntemi Nedir?

Oltalama yöntemleri nelerdir? Sorusunun aslında kısa bir cevabını verebiliriz. Oltalama yöntemi, mail, sahte internet siteleri, çeşitli mesajlar ve internette herhangi bir link gibi karşımıza çıkabilir. Oltalama yönteminde bir kişi cep telefonuna gelen örnek olarak “kredi kartı aidatlarınızı geri alma yöntemi kesin onaylı” gibi bir mesaj gönderebilir ve bu mesajda yer alan linke tıklandığında resmî bir bankacılık sitesi veya devlet sitesi gibi bir web sayfası açılabilir. Ancak burada tek fark, site tasarımsal olarak orijinal siteye benziyor olsa bile alan adı kısmında yazan site adresi sahtedir. Kişi bu linke tıkladıktan sonra banka hesabına dair bilgileri girmesiyle aslında oltalama yöntemi tamamen başarılı olmuş demektir. Kullanıcılar bu tür yöntemleri genellikle bilmedikleri için siber saldırganlar tarafından özellikle son yıllarda bu ve benzer yöntemler sıkça kullanılmakta.

Bir diğer örnek ise, kullanıcılar kendilerine gelen mailde “mail hesabınıza biri giriş yaptı hemen kontrol edin” yazılı bir mail alabilir. Bu mailde yer alan linke tıklandığında ilgili mail adresi ve şifresini girmeniz istenecek ve ardından bilgileri girer girmez tüm bilgileriniz siber saldırganların eline geçmiş olacak. Örnekler milyonlarca olabilir ve oltalama yöntemi sürekli farklı şekillerde karşınıza çıkabilir.

Oltalama Yönteminden Korunma Yolları

Eğer bir oltalama yöntemine kurban olmak istemiyorsanız aslında alınacak basit önlemler var. En başta her zaman gelen mailler, mesajlar veya herhangi bir internet sitesindeki linke tıklamadan önce doğru olup olmadığını araştırın. Eğer size “mailiniz çalındı hemen giriş yapın” diye bir mail geliyorsa bu maili direkt olarak silin. Hiçbir kurum ve kuruluş sosyal medyada reklam vererek veya size mail atarak haklarınızı hatırlatmaz, sizden özel bilgilerinizi istemez. 

Herhangi bir linke tıklamadan önce linkin harflerine dikkat edin ve yanlışlık olup olmadığına bakın. Örneğin Gmail ile ilgili bir link söz konusu olduğunda bu linkin “gmail.com” olmaması durumunda asla bu linke tıklamayın.

Herhangi bir mesaj geldiğinde ve size bir linke tıklamanız isteniyorsa yine önce o linki Google’dan kontrol edin ve doğru olup olmadığı, herhangi bir harf eksikliği veya fazlalığı olup olmadığını iyice kontrol ederek bilgilerinizi girin veya siteye giriş yapın.

Oltalama yöntemine karşı neler yapılabilir? Sorusunun bir diğer cevabı ise bilinmedik sitelere hiçbir şekilde mail ve şifre gibi bilgileri vermemekten geçiyor. Sizden ne olursa olsun iCloud adresiniz, Gmail adresiniz veya yedek kodlarınız gibi bilgileri isteyen biri veya birileri olursa bu bilgileri asla ama asla paylaşmayın. Bu tür bilgileri paylaşmanızı hiçbir resmî yetkili, kişi veya kurum sizden talep etmez ve şirketler asla böyle bilgilerini çalışanları aracılığıyla sizden istemez.

Kendisini banka çalışanı, savcı veya polis gibi önemli mesleklerde çalışıyor gibi gösteren, size kazanç sağlayacağını veya suça bulaştığınızı belirten bir mail, mesaj veya telefon araması aldığınızda asla özel bilgileriniz, hesap bilgileriniz ve şifre gibi bilgilerinizi paylaşmayın ve derhal ilgili telefon aramasını kapatın, mailden çıkın ve bu tür durum mesaj yoluyla gerçekleşiyorsa ilgili kişiyi engelleyin. Israrla size yönelik bir suça bulaştığınızı, banka hesap bilgileri veya mail bilgileri gibi bilgileri isteyen birileri olursa bunların dolandırıcı veya siber saldırganlar olduğunu unutmayın. Savcılık makamı gibi makamlar sizle doğrudan telefon üzerinden iletişime geçmiş olsa bile sizi doğrudan savcılık makamına davet eder ve herhangi bir talep, öneri veya talepte bulunmazlar. Devlet daireleri, bankalar ve daha birçok kurum ve şirket asla telefon üzerinden sizden hiçbir özel bilginizi hiçbir zaman için sizi arayarak, size mail atarak veya mesaj atarak istemez. Yine sosyal medya oltalama yöntemi olarak gündemde olan bir diğer fotoğraf çalınması yöntemine karşı da kullanıcıların yapabilecekleri bazı önlemler söz konusu.

Asla hiçbir kimseyle hesabınızın mail adresini paylaşmayıp, fotoğraflarınıza dair herhangi bir toplu link oluşturmayarak ve hesaplarınızı çift aşamalı doğrulama yöntemleri ile koruyarak bu tür olaylara karşı önlem alabilirsiniz.

Related posts

Telefonun Şarjı Çok Çabuk Bitiyor Çözümü

Yurtdışı Alışveriş Yaparken Dikkat

Bilgisayar Kullanırken Bunlara Dikkat Edin!