Telefon bağımlılığı günümüzde en büyük sorunların başında geliyor ve bu sorundan 7’den 70’e herkes etkilenmiş durumda. Dünyanın birçok ülkesinde başta hükümet yetkilileri olmak üzere, kurumlar, şirketler ve dernekler tarafından telefon bağımlılığı üzerinde çalışmalar yürütülüyor.
Akıllı telefon bağımlılığı neden olur, akıllı telefon bağımlılığı için ne yapılması gerekiyor, akıllı telefon bağımlılığı için kriterler neler? Gibi sorular ise kullanıcılar tarafından sık soruluyor ve bunlara verilen yanıtlara göre bazı kullanıcılar kendi kendilerine önlemler alarak sorunu çözmeyi deneyebiliyorlar.
Akıllı Telefon Bağımlılığı Nedir, Çözümü Ne?
Akıllı telefon bağımlılığı gün içerisinde işlerini yerine getirmek yerine sürekli olarak zamanını telefon ile ilgilenerek geçiren, gün içerisinde sürekli olarak telefonundan hiçbir şekilde uzak kalmayarak sürekli ekranı açık bir şekilde telefonunu 5, 6 veya daha uzun saatler boyunca takip eden kişiler için çok sık kullanılan bir ifade. Ancak kimi bağımlılar günde 10 saat ve üzerinde zamanlarını telefonlarına ayırarak bu süreyi oldukça artırabiliyor ve bağımlılık ne kadar fazla ve ciddi seviyedeyse tedavi edilmesi de bir o kadar zorlaşabiliyor.
Eğer sizde sürekli olarak sosyal medyayı, interneti telefon üzerinden takip ediyor ve bu süre 5 saati aşıyorsa bu durumda bir akıllı telefon bağımlısı olmuşsunuz denilebilir. Elbette uzmanlar bu konuda bazı ayırıcı kriterlere sahipler ve telefon üzerinden yapılan işlerin bu süreden ayrı tutulması gerektiği ve ara sıra uzun saatler telefon ile ilgilenilmesinin de doğrudan bağımlı kategorisine girmediğini söylüyor.
Telefon bağımlılığı çözümü için ise tıbbi yöntemler dışında teknolojik yöntemler devreye giriyor. Eğer ki çok fazla telefonunuzu kullandığınız zaman bir bildirim almak istiyorsanız telefonunuzun uygulama marketinden ‘ekran kullanım’ araması yaparak bir bildirim alabilir ve belirlediğiniz süreyi geçtiğinde bir uyarı bildirimiyle telefonu kullanmaya ara verebilirsiniz.
Bunun yanında ‘denetimli erişim’ uygulamaları sayesinde gün içerisinde ekran süresi sınırını aşmamak için cihazda kendi kendine sınırlar koyabilirsiniz. Ekran süresini geçtiğinizde cihazın kilitlenmesi ve kullanılmamasını sağlayarak kendi kendinize basit ancak etkili önlemler alabilirsiniz.
Eğer aldığınız teknolojik önlemlere rağmen sorun çözülemeyecek boyutta ise bu durumda teknolojik önlemler işe yaramıyor demektir ve tıbbi olarak bir destek almakta fayda olabilir.