Telefonum Suya Düştü Ne Yapmalıyım?

Telefon suya düştü ne yapmalıyım? Bu sorunun cevabını her yıl yüzbinlerce kişi arıyor ve her zaman doğru cevaba ulaşmak maalesef mümkün olamayabiliyor.

Telefonlar son yıllarda artık oldukça dayanıklı hale gelirken, suya ve toza dayanıklılık seviyeleri gün geçtikçe daha fazla artıyor. Artık IP68 sertifikasına sahip yani neredeyse basınçlı suya bile dayanabilecek seviyeye gelen akıllı telefonlar için büyük bir endişeye kapılmaya gerek yok.

Ancak bu noktada bazı konulara dikkat etmek gerekiyor ki, bu durumlara içeriğimizin devamında yer vereceğiz.

Akıllı telefonların özellikle iPhone 15, Samsung Galaxy S24 gibi birçok modelin suya dayanıklılık özelliği sayesinde suya teması halinde büyük bir endişeye gerek olmuyor. Ancak her telefon suya ve toza dayanıklı olmadığı için yapılması gereken bazı adımlar var.

Telefonu Hemen Kurulayın

Eğer telefonunuz suya düştüyse ilk iş ne kadar kısa sürede onu suyun içerisinden alırsanız o kadar şansınızı artırırsınız. Suya dayanıklı akıllı telefonlar bile zaman içerisinde bu dayanıklılığı kaybedebileceği için sudan hemen çıkarmak en doğru davranış olacaktır.

Suyun içerisinden telefonunuzu çıkardıktan hemen sonra gerek kuru havluyla, gerek ise kürü peçeteyle güzel bir şekilde kurulayın. Eğer bu adımı hızlı bir şekilde yaparsanız hasar riski oldukça azalacaktır.

Tuşlara Basmayın

Eğer akıllı telefonum suya düştü ne yapmalıyım? Sorusuna bir yanıt arıyorum diyorsanız bu noktada özellikle dikkat edilmedi gereken bir diğer adım telefonun tuşlarına asla basmamak. Tuşlar cihaza teknik olarak toz geçirmeyecek şekilde bağlı olabilir ve su tuş bölümünde az miktarda da olsa kalmış olabilir.

Eğer siz suya düşen telefonda herhangi bir tuşa kurumadan önce basarsanız cihaza direkt hasar verme riskini büyük oranda artırmış olursunuz. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise cihazı kuruladıktan sonra bile tuşa basmamanız gerektiği. Birkaç saat güzel bir şekilde telefonun kuruması gerekiyor. 

Bu süre zarfında telefonun tuşlarına silerken bile yanlışlıkla basmak hasara yol açabileceğinden tuş takımlarına uzak durmakta fayda var.

Telefonu Açmayın

Eğer telefonunuz suya düştükten hemen sonra kapandıysa burada ilk iş kullanıcıların aklına cihazı açmak gelebilir. Ancak cihazı açmaya çalışırken içerisindeki devrelere su temasından ötürü zarar verme riskiniz büyük ölçüde artabilir.

Ayrıca cihazı açmak için güç tuşuna basmak gerekeceği için bu noktada telefonu açmaktan ve tuş takımlarından uzak durmakta fayda var.

Telefonu açmaya çalışırken cihazın içerisindeki parçalar aktif olacağı ve güç parçalara iletileceği için sıvı hasarı oluşma riski daha fazla olabilir.

Birkaç Gün Dinlendirin

Cihazı açmadan önce güzelce kuruladıktan sonra en az 24 saat sıcak ancak doğrudan güneşe maruz kalmayacak bir şekilde havalandırın. Doğrudan cihazı pirinç içerisine koymak herhangi bir fayda sağlamayacağı gibi kurumasının önüne geçebilir ve hava ile temas etmeyeceğinden dolayı kuruması daha geç olabilir.

Cihazı birkaç gün havalandırmak tüm parçalarda kalan en ufak su damlasının bile kuruması için önemli olacaktır.

Kurutma Makinesi Tutmayın

Cihaza doğrudan suya düştükten sonra kurutma makinesi ile çok hızlı sıcak hava tutmak cihaza daha büyük zararlar verebilir.

Bu noktada sıcak havayı cihaz kapalıyken düşük ayarda ve 2 dakika aralıklarla tutmakta fayda olabilir. Cihaza doğrudan fön makinesi tutarak kurutacağınızı düşünürken aslında cihazın ekran ve batarya gibi parçalarına yüksek ısı nedeniyle zarar verebilir, akıllı telefonunuzun parçalarını bir arada tutan yapışkanın erimesine neden olarak hızlı cihazın bozulmasına yol açabilirsiniz.

Fön makinesi suya düşmüş telefona tutularken 2 dakika aralıklarla tutmak cihaza gelebilecek olası hasarı engellemek açısından olumlu olabileceği gibi, cihaza doğru şekilde hava tutmak olumlu sonuçlar doğurabilir.

Ekran Koruyucusunu Çıkarın

Cihazda eğer ki aktif olarak bir ekran koruyucusu varsa, suya düştükten sonra bu koruyucu parçayı çıkarmakta fayda var.

Ekran koruyucu cihazın ekranını normal şartlarda korumasına rağmen suyun uzun süre kurumasını engelleyebilir ve ekrana gelebilecek olası hasarlara zemin hazırlayabilir.

Ayrıca cihazın kamera kısmında ve hoparlör kısmında bulunan tıkaç ve benzeri cam filmi gibi koruyucular varsa bunları hemen söküp dikkatli bir şekilde cihazı kurulamakta da fayda var. Bu noktada bu tür aksesuarlar cihaz kuruduktan ve sorunsuz olarak çalıştığı tespit edildikten sonra tekrar takılabilir.

Şarja Takmayın

Belki de en fazla suya düşmüş telefon ipuçları bölümünde dikkat edilmesi gereken nokta cihazı doğrudan suya düştükten sonra asla şarj cihazına takmamak. Şarj cihazına takılan cihaz aniden patlayabilir, batarya üzerinde oksitlenme ve benzeri sorunlara yol açarak olası büyük hasarlara yol açabilir. 

Akıllı telefon bataryaları şarj olurken ortaya çıkan hareketlilik ve ısı kaynaklı olarak birkaç gün geçmeden şarja asla takılmaması gerekiyor.

*Sadece bilgi amaçlı  paylaşılmıştır.

Related posts

iPhone 11 Alınır Mı 2024?

Telefon Çok Isınıyor Çözümü

iPhone Yavaşlama Çözümü