Yapay Zeka Tehditleri Ve Önlemler

Giderek artış gösteren yapay zekanın kullanım alanları da giderek artıyor ve günümüzde birçok alanda yapay zeka aktif olarak kullanılıyor.

Yapay zekanın kullanım alanlarına göre dikkat edilmesi gereken birçok durum söz konusu. Yapay zeka kullanırken dikkat edilmesi gerekenler birçok durumda değişmesine rağmen, özellikle son dönemde telefonlara bile aktif olarak dahil edilen ve yerleşik olarak kullanılan yapay zeka veri gizliliği ve güvenliği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Yapay zekaya bağlı tehditler giderek daha fazla gelişirken ve günümüzde daha büyük tehditlere neden olurken, bu durumun önüne geçmek ise mümkün. Yapay zeka kaynaklı tehditlere karşı neler yapılmalı, yapay zeka kullanımında nelere dikkat edilmesi gerekiyor ve yapay zeka kullanımının giderek artan kullanımı söz konusu ise buna karşı nasıl önlemler alınıyor?

Yapay Zeka Neden Tehdit Oluşturuyor?

Her şeyden önce yapay zeka kaynaklı tehditler giderek artarken, bunun sebeplerinden bir tanesi yapay zekanın aslında kontrol edilemiyor olması. Birçok kişi yapay zeka şirketlerinin denetlendiğini, kontrol altında tutulduğunu ve denetimler sonucunda çeşitli yasal kurallara uymak zorunda olduklarını düşünüyor. Gerçekler ise çok ama çok daha farklı. Yapay zeka şirketleri neredeyse hiçbir devlet kurumu tarafından denetlenmiyor ve sadece vergi ve yerel yasalara uygunluk süreçleri açısından bir denetime tabi tutuluyor. Ancak yapay zekanın tehditleri bakımından hiçbir doğrudan denetime tabi olmadıkları gibi, tehditlere karşı nasıl hareket edecekleri, neler yapmaları gerektiği veya kullanıcıları nasıl korumaları gerektiği gibi katı kurallara sahip değiller.

Yapay zekanın insanlığın sonunu getireceği yönünde iddialar şimdilik pek fazla gerçekçi değil. Ancak birçok kişi için şimdiden daha büyük kısa vadeli tehditler söz konusu.

Yapay Zeka Tehdidi Nasıl Ortaya Çıkıyor?

Her şeyden önce yapay zekanın ortaya çıkardığı tehdit verilerin gizliliği, kullanıcıları yanlış yönlendirmesi ve taklit ile yalandan oluşmakta. Örneğin en büyük tehditlerden bir tanesi olan verilerin gizliliği konusu yapay zeka şirketleri tarafından kullanıcıların konuşmaları, yazışmaları ve yapay zekaya sordukları tüm verilerin doğrudan işleniyor olmasından kaynaklanıyor. Şirketler tüm bu kullanıcıların verilerini saniye saniye kaydediyor ve sunucularında saklayarak bunları çeşitli amaçlar için kullanıyor. 

Bu durumun ortaya çıkardığı gizlilik tehdidinin gelecekte bu şirketler ve oluşturdukları yapay zeka tarafından başkaları ile paylaşılması yönünde bazı endişeler yer almakta. Bu tehdidin dışında yapay zekanın yalan beyan ve tehdit edici davranışları da şimdiden söz konusu. Örneğin bir konuda kullanıcılara doğru bilginin A şıkkı olduğunu söyleyen yapay zeka daha sonradan bunun doğru olmadığını ve E şıkkının doğru olduğunu söyleyebiliyor. Tüm bunların dışında tehdit edici ve emredici şekilde yanıtlar verebilen yapay zekanın ortaya çıkardığı bu tehditler bunlarla da sınırlı değil.

Örneğin en büyük yapay zeka tehditlerinden bir tanesi olan yalan haber tehdidi ise bir başka önemli konu. Yapay zeka bir haberin detayını özetlemesi istendiğinde haberi kendisi işliyor ve ardından kullanıcıya çeşitli kısa bir özet verebiliyor. Ancak burada ortaya çıkan tehdit yapay zekanın haberi çok değiştirmesi ve doğru bilgileri bile yanlış bilgiye çevirerek tekrardan kullanıcıya aktarması aşamasından kaynaklanıyor. Tehdit ortaya çıktığında kullanıcı haberin yalan olup olmadığını bilmediği gibi, yapay zekaya doğrudan inanıldığı için ortaya büyük bir tehdit çıkıyor.

Yapay zeka tehditlerinden bir diğeri ise kullanıcıları yönlendirmesinden kaynaklanıyor. Aslında şirketler kullanıcıları her zaman uyarıyor ve tehditler, tehlikeler ve olası hatalara karşı yapay zekaya doğrudan bağlı kalmamaları ve hata yapabileceği yönünde uyarılara yer veriyorlar. Yapay zekanın tehditleri arasında yer alan doğrudan inanılması durumu ise bireysel kullanıcıların kendisinden kaynaklanan bir durum. Çok sayıda kişi kendisini yanlış yönlendirebileceği düşüncesinde olmadan yapay zeka kullanırken, geleceğe yönelik bu tehdidin daha da fazla artması bekleniyor.

Yapay Zeka Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yapay zeka kaynaklı tehditlerden kaçınmak için mutlaka dikkat edilmesi gereken birkaç farklı konu var. Her şeyden önce bizim sıradan uygulamalar olarak gördüğümüz metin tabanlı yapay zeka uygulamaları sadece birer uygulamadan ibaret değil ve içerisinde milyarlarca veri barındırıyor. Örneğin sizin sorduğunuz bir soruya verdiği cevap ile diğer bin farklı kişinin sorduğu aynı soruya benzer ancak tamamen farklı bin farklı cevap veriyor. Bu durum yapay zekanın otomatik bir bot gibi hazır cevaplar değil, bir insan gibi düşünce gücüyle hareket ettiğini ve giderek kendini geliştirdiğini ve öğrendiğini gösteren bir durum. Ancak her bir kullanıcının yapay zekaya sormaması gereken bazı sorular var ve bunları bazı kullanıcılar ısrarla sorarak yanıt almayı deneyebiliyor.

Örneğin hiçbir zaman yapay zekaya doğrudan kendinizle ilgili sadece sizin bilmeniz gereken özel bilgileri vermeyin. Bunu başkaları ile suistimal edecek şekilde gelecekte olası sistem hataları gibi durumlarda paylaşabileceği ihtimalini her zaman göz önünde bulundurun. Özellikle kredi kartı bilgilerinizi asla yapay zekayla doğrudan paylaşmayın ve kart bilgileri dışında kendi kişisel kimlik bilgilerinizi uygulamaya girmeyin. Belki zaman zaman bu gereklilik olarak görülebilir ancak ne olursa olsun uygulamaya bu tür bilgilerinizi girmemekte fayda var.

Eğer ki adres bilgileri gibi bilgilerinizi başka kullanıcılara verebileceği ihtimali sizin için sorun değilse bunlar bir problem oluşturmayabilir. Ancak özellikle sosyal medya şifreleriniz, hesap bilgileriniz ve özel şifre benzeri verilerinizi hiçbir zaman “benim şifrem güçlü mü işte benim şifrem” gibi sorular sormaktan kaçının. Yapay zeka bu verileri işlediği için başka bir kullanıcı “bana güçlü şifre öner” dediğinde sizin şifrenizi güçlü şifre olarak görüp bunu verileri arasına kaydedeceği için şifrenizi başka kullanıcıya önerme ihtimali son derece yüksek olabilir.

Bunların dışında yapay zeka kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli tehditlerden bir tanesi yönlendirme ve yalan haberlere karşı nasıl önlem alınabileceği olmalı. Hiçbir zaman için yapay zeka tarafından size verilen bilgilerin yüzde yüz doğru olduğu düşüncesiyle hareket ederek bu verileri başkaları ile paylaşmayın. Örneğin bir doktora yapıyorsanız ve öğrenciyseniz yapay zekadan size bir tez yazmasını isterseniz bu durumda teziniz hatasız olabilir ancak bu tezi başkalarına benzer şekilde yazabileceğini, bunu size yazdığını söylemeyebileceğini ve hatalar olabileceğini her zaman için göz önünde bulundurun.

Yalan haber tehdidi ve özetlere karşı ise özellikle dikkatli olmakta fayda var. Yapay zeka henüz gelişim aşamasında olması yani beta olması nedeniyle olası tehditler ve tehlikeler her zaman mevcut. Uygulama doğruyu bilse bile size yalan söyleyebilir, sizi tehlikeli şeylere yönlendirebilir. Bunları isteyerek veya istemeyerek yapabileceği gibi, şirketler bu durumların önüne geçmek adına birçok önlem alıyor gibi görünüyor. Ancak ne kadar yüksek kullanıcı sayısına ulaşılırsa ulaşılsın, ne kadar başarılı olunursa olunsun yapay zekaya en azından gelecek yıllarda bile doğrudan güvenmek her zaman bir hata olacaktır. Bu hataları önlemek adına özellikle dikkat edilmesi gereken ilk ve en önemli şey uygulamayı doğrudan güvenilir görmemek, her zaman kontrol etmek ve kontrollerde bulunmak, olası tehdit ve tehlikelere karşı çeşitli kaynaklara başvurmak ve emredici cevaplar söz konusu olursa bu cevabı doğrudan şirkete raporlamak en doğru sonuca ulaştırabilir.

Related posts

Yapay Zeka Avantajları Dezavantajları

En İyi Netflix Dizileri 2025

En İyi Netflix Filmleri 2025