Yapay zeka kullanımı gün geçtikçe artıyor. İnsanlar için kullanıma sunulmuş olan hiçbir yapay zeka modeli doğrudan düşünce yetisine sahip olmamasına rağmen, dil tabanlı yapay zeka modellerinin geliştikçe daha fazla insansı yanıtlar verebildiği ve bugün yüzmilyonlarca insanın yapay zeka uygulamalarına bağlı olduğu biliniyor.
Yapay zeka uygulamalarının kullanımı öylesi büyük bir hızla artış gösteriyor ki, her geçen gün şirketler yeni bir takım üyelik planları geliştiriyor ve tüketici konumunda olan kullanıcılar tarafından bu üyelik planlarına yoğun ilgi gösteriliyor.
ChatGPT ve Gemini günümüzde en çok kullanılan yapay zeka uygulamaları konumundalar ve bu uygulamalarda her gün milyarlarca sorgunun gerçekleştirildiği bilinen bir gerçek.
Yapay zekanın tehlikeleri ise ayrı bir gerçek konumunda. Artış gösteren kullanım sonucunda sürekli olarak kullanılan bu uygulamaların kullanıcı verilerini yakından işlediği biliniyor ve başka kullanıcılar tarafından verilen bilgilerin gelecekte farklı amaçlarla kullanılıp kullanılmayacağına yönelik hiçbir garanti verilmiyor.
Yapay Zeka Tehlikeleri Neler?
Yapay zekanın en büyük tehlikeleri arasında gizlilik endişeleri bulunuyor. Uygulamalarda yazılan veya sesli yanıt sistemi kullanılarak ifade edilen kayıtların sunucularda saklandığı biliniyor. Sunucularda saklanan bu verilerin gizlilik endişesine yol açtığı bilinirken, olası bir siber saldırı durumunda ortaya saçılmasının mümkün olduğu belirtilmekte.
Ancak gizlilik yönünden en son endişe ise siber saldırılar. Zira uzmanlar, yapay zekanın gelecekte kendi kafasına göre kararlar verebileceğini ve bunun önüne geçmenin mümkün olmayacağını belirterek, bugün kullanıcılar tarafından yapılan sorguların gelecekte aynı kullanıcının önüne çıkarılarak korkunç bir durumun söz konusu olabileceğinden endişeli.
Gizliliğin korunması için verilerin hemen silinmesi gerektiğini ancak bu durumda yapay zeka uygulamalarının daha fazla gelişmesinin mümkün olmayacağını belirten analistler, gizlilik endişelerinin önüne geçmek için kullanıcıların yapay zeka uygulamalarına asla doğrudan kişisel bilgi vermemesi gerektiğini, bu bilgilerin sunucularda saklanmasının önüne geçmek için en iyi yöntemin özel bilgileri paylaşmamak olduğu görüşünde.
Yapay Zeka Ve İş Kaybı
Yapay zekanın iş kaybına neden olması da bekleniyor. Bugün bile birçok insan yapay zekanın geliştirdiği özellikler sayesinde işgücü kaybından etkilenmiş durumda. İş kaybına neden olan meslekler arasında müşteri temsilcisi konumunda olan kişiler en çok etkilenen iş sahipleri olurken, bunun dışında içerik üreticileri büyük oranda iş kaybına maruz kalıyor.
Gelecekte özellikle içerik üreticilerinin, doktorların ve avukatların yapay zeka tarafından geliştirilecek çok güçlü yanıtlar sayesinde işlerini kaybetme riskleri her geçen gün daha fazla artış gösteriyor.
Ayrıca yapay zeka kaynaklı olarak programcılar ve alanında uzmanlık gerektiren bazı diğer mesleklerde büyük iş kayıpları görülmeye başladı.
Eşitsizlik Yaratacak
Yapay zeka bugün bile eşitsizliğin en büyük örnekleri konumunda. Yapay zeka riskleri arasında eşitsizlik ilk sıralarda olan endişelerden bir tanesi olurken, bugün dünyanın birçok ülkesinde henüz akıllı telefonlar doğru düzgün kullanılamadığı için bazı ülkelerde yapay zekanın kullanım oranı son derece düşük.
Özellikle Afrika ülkelerinde bu tür erişim neredeyse yok seviyesinde olduğu için sosyoekonomik eşitsizlik ve geriden gelen kullanım nedeniyle büyük bir sorun.
Yapay zekanın eşitsizlik yaratmasının önündeki en büyük nedenlerden bir tanesi ise ücretli olan sürümlere çoğu ekonomik durumu yetersiz kişinin erişememesi yönünden gelişmekte.
Yapay Zeka Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yapay zeka kullanırken dikkat edilmesi gerekenler arasında en temel konu bu uygulamalara bağımlı olmamak. Yapay zekanın yarattığı risklerden kaçınmak için uygulamalardan tamamen uzak durmamak veya kullanmamak gibi bir durum yerine uygulamaları doğru kullanmak en önemli önceliklerden bir tanesi olması gerek.
Yapay zekanın kullanımında özellikle hiçbir kişisel fotoğraf ve özel bilgi verilmemesi gerekirken, bu bilgilerin verilmesi durumunda da büyük endişeler duymaya gerek yok. Ancak kullanıcıların özellikle şifreler gibi bilgileri vermemesinin en büyük temel öncelik olması gerektiğini unutmamak gerekiyor.
Bunların dışında yapay zekanın çözdüğü problemleri yakından kontrol etmek ve doğrulamak, buna göre problemin sonucunun doğru olup olmadığından emin olmak gerekiyor. Çünkü zaman zaman çok yanlış cevaplar verebilen bu uygulamalar büyük sonuçlara neden olabilir.
Son olarak ise bu uygulamalara tıbbi sorular sorarak alınan yanıtlarla hareket etmemek, her zaman bir uzman doktordan destek almanın en önemli konulardan olduğunu söylemek gerekiyor. Zira yapay zeka uygulamaları tarafından verilen tıbbi yanıtların büyük bölümü doğru olmuyor.