Yapay Zeka Ve Tehditler

Yapay zeka günümüzde her geçen gün hızla gelişiyor ve bunun için hükümetler ve şirketler her yıl daha fazla para harcıyor. Her gün milyonlarca dolarlık harcamaların yapıldığı yapay zeka alanındaki gelişmeler hızla artarken, beraberinde getirdiği risklerde de büyük ve belirgin bir artış söz konusu.

Artan tehditler arasında saymakla bitmeyecek tehdit söz konusu olsa da, özellikle bazı yapay zeka kaynaklı tehditler gün geçtikçe daha fazla önemli hale geliyor ve daha fazla anlaşılıyor.

Yapay zeka ve tehditler söz konusu olduğunca yapay zeka şirketleri de sık sık bu konuya değinmek zorunda kalıyor ve tehditlerin ortadan kaldırılması için belirli sınırlamalar uygulandığını ve bu sınırlamalar sayesinde herhangi bir tehdidin ortaya çıkmasının engellendiğini belirtiyor.

İşsizlik

Yapay zekanın günümüzde oluşturduğu ortaya çıkardığı en büyük tehditler ise şöyle:

Teknolojik olarak yapay zekanın gelişmesiyle günümüzde daha şimdiden milyonlarca insan gelir kaybına uğradı. Özellikle yapılması kolay işlerden en zor işlere kadar artık yapay zeka ve yapay zekalı robotlar bu işleri yapmaya başladığı için işçiler, profesyonel çalışanlar ve daha birçok kişi iş kaybına bile maruz kaldı.

Bugün artık fabrikalarda otomobil üretim hattında yapay zeka ile desteklenen robotik kollar sayesinde üretim çok daha güvenli, çok daha iyi ve daha kaliteli bir şekilde yapılabiliyor.

İşsizlik, yapay zeka kaynaklı en büyük tehdit olmayı sürdürürken, gelecekte programcıların bile elinden mesleğini alabilir. İşsizliğin en büyük sebepleri arasında gelecek birkaç yılda yer alması beklenen yapay zekanın bu tehdit nedeniyle hükümetler tarafından sınırlandırılması bile isteniyor ancak şirketlere yönelik hiçbir engelleyici adım atılmıyor.

Güvenlik Tehlikeleri

Yapay zeka sadece bir akıllı telefonda yer alan uygulama değil. Yapay zekalı robotlar sürekli olarak gelişiyor ve bu gelişen teknoloji sayesinde robotlar kendi başlarına karar verebiliyor, ormanda ve bazı şehirlerde testlere tabi tutulabiliyorlar. Yapay zekalı robotların şimdilik tamamen kendi kararlarını veremedikleri bilinsede, gelecekte artan ve güçlenen bellek gücü sayesinde bu robotların yangınlara sebep olması, cinayetlere karışması gibi endişe verici beklentiler söz konusu oluyor.

Robotların kendi başlarına karar alması ve şehirlerde dolaşması gibi çok uzak olmayan bir gelecekte, insanların bu tehlikeye karşı bazı önlemler alması gerekecek gibi görünüyor. Şirketlere göre robotların hiçbir şekilde bugüne kadar insanlara saldırması, insanlara karşı herhangi bir yaralayıcı harekette bulunması gibi kötü bir şey söz konusu olmazken, bilim dünyası bu ihtimalin oldukça güçlü olduğunu belirtiyor.

Sistemlere Müdahale Etmesi

Yapay zeka internette artık özgür bir şekilde dolaşabiliyor ve istediği internet sitesinden istediği bilgiye saliseler içerisinde ulaşabiliyor. Bu durum şimdilik internet dünyasında büyük bir tehlike yaratmıyor çünkü tamamen erişim iznine sahip değil. Ancak gelecekte yapay zekanın internet altyapısını kontrol etmeye başlaması, internet servis sağlayıcılarının aktif olarak kullanmaya başlamasıyla internet trafiğini yönetmesi başladığında yapay zekanın altyapıyı çökertmesi, kötü amaçlı yazılımlar yaratarak önemli web trafiğini etkileyebilecek duruma gelmesi bekleniyor. 

Yapay zekanın internet altyapısına erişiminin açılması ile birlikte internette kötü amaçlı yazılımlar yaratarak kullanıcıları hedef alabileceğinden, hayatın gizliliğini bozabileceğinden ve kullanıcılara ait cihazlara izinsiz olarak girerek fotoğraf, not ve diğer verileri ele geçirebileceği belirtilmekte.

Sağlık Endişeleri

Yapay zekanın gelecekte yoğun bakımlarda otomatik olarak ilaç enjeksiyonu yapabileceğine dair şimdiden bir takım öngörüler oluşmaya başladı. Yoğun bakım gibi kritik yerlerde hastalara gerekli olan ilaç dozlarına hayati değerlere göre karar verebileceği bilinmekte.

Ancak bu noktada en büyük hatta kritik sorunlardan bir tanesi yapay zekanın sürekli kendini geliştirmesi ancak hastaya zarar verme ihtimalinin bulunması. Dışarıdan siber saldırganlar tarafından çeşitli yöntemlerle ele geçirilebilecek olan sistemler nedeniyle hastaya verilecek olan ilaç dozunun yanlış verilmesi, otomatik enjektörlerden verilecek dozların azaltılması veya artırılmasına bağlı olarak hayati tehlikeye neden olabileceğinden endişe edilmekte.

Şimdiye kadar hiçbir şekilde böyle bir duruma rastlanmazken, yoğun bakımlarda ve hayatın her alanında kullanılmaya başlamasıyla bu tehlikeleri daha fazla göreceğiz ve yüzleşmek zorunda kalacağız gibi görünmekte. Henüz yapay zeka hayatımızda sadece çeşitli alanlarda sınırlı olarak yerini alırken, gelecekte bu tür tehditlerin daha fazla artmasının önünde şimdilik hiçbir engel yok.

*Öngörülere göre gelecek 10 yıl içerisinde yapay zekanın hayatımızda daha fazla yer alması bekleniyor.

Related posts

Beyaz Eşya Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hızlı Şarj Zararlı Mı?

En İyi Tablet Markaları 2024