Yurtdışından Alışveriş Yapmak Güvenli Mi?

Yurtdışı e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmanın güvenilir olup olmadığı son dönemlerde çok sorulan sorular arasında yerini alıyor ve giderek daha fazla internet kullanıcısı ilk yurtdışı e-ticaret alışverişini yapmak istiyor. Yurtdışı e-ticaret sitelerinden yapılacak olan alışverişlerde dikkat edilmesi gerekenler neler, alışveriş yapmadan önce ve yaparken nelere dikkat edilmeli?

Site Güvenilir Mi?

Yurtdışı e-ticaret siteleri güvenilir mi? Bu sorunun cevabı siteden siteye göre değişeceği yönünde. Bir siteden alışveriş yapacaksanız o sitenin resmî bir satış sitesi olup olmadığını iyi bir şekilde kontrol etmek gerekiyor. Bunun yanında dünyaca ünlü alışveriş siteleri en güvenilir siteler arasında yer aldığı için Temu, Aliexpress, Amazon ve benzer sitelerden Türkiye’ye sipariş vermekte herhangi bir güvenlik endişesi duymaya gerek yok.

Bu siteler dünyaca ünlü olması nedeniyle herhangi bir dolandırıcılık veya paranızın alınıp ürünün gönderilmemesi gibi riskler neredeyse hiç yok. Ancak Aliexpress gibi üçüncü taraf satıcıların satış yaptığı sitelerde doğru ve kaliteli ürünü alabilmek için satıcının geçmiş satışlarına bakmak ve ne kadar puanı olduğunu iyi bir şekilde incelemek süreci daha iyi hale getirecektir.

Sitenin güvenilir olup olmadığını anlamak için diğer kullanıcıların yorumlarını Google’da aratarak incelemek, olumsuz yorumlar dışında olumlu yorumlara bakmakta fayda. Bazı kullanıcılar gümrük ve benzer nedenlerle ürünlere ulaşamadığından az sayıda kullanıcının olumsuz yorumundan korkarak e-ticaret alışverişi yapmaktan kaçınmaya gerek yok.

Gümrük Kurallarına Uygun Sipariş Verin

Özellikle yurtdışı e-ticaret siparişi vermeden önce Türkiye gümrük kurallarına uygun olup olmadığına bakarak sipariş vermekte fayda var. Eğer herhangi bir krem veya akıllı telefon siparişi verecekseniz site tarafından bu siparişi vermenize izin verilse bile bu ürünler size ulaşmayabilir. Çünkü Türkiye’ye bireysel ithalatı yasak olan kozmetik ve akıllı telefon gibi ürünlerin sipariş verilmesi durumunda bu ürünler vergisi ödenmiş olsa bile gümrük tarafından el konularak size hiçbir şekilde teslim edilmeyebilir. Zaman zaman şansınıza bağlı olarak kozmetik ürünlerin gümrükten geçtiği bilinse bile oldukça büyük bir risk olduğunu belirtelim.

Yine 30 Euro kuralına ve kilo sınırına dikkat ederek sipariş verilmesi gerekiyor. 30 Euro üstü ürünlerin sipariş edilmesi durumunda gümrük tarafından ekstra vergi çıkarılması mümkün ve çıkacak olan vergi %60 ile sınırlı kalmayarak çok yüksek vergi talep edilebilir. Yurtdışı alışverişlerinde artık 30 Euro kuralı geçerli olduğundan birçok ürünü Türk vatandaşları internet üzerinden sipariş veremiyor.

Gümrük kurallarına aykırı olmaması için sipariş vermeden önce o ürünün gümrük tarafından yasaklı ürünler ve kategoriler içerisinde olmadığından emin olmakta da fayda var. Eğer ki yanlışlıkla geçmeyecek bir ürün sipariş verdiyseniz hemen site ile iletişime geçerek bu siparişin gümrükten geçmeyeceğini açıklayarak siparişinizin iptal edilmesini talep etmelisiniz.

Tablet gibi cihazlar 30 Euro üzeri olduğu için bunlarında Türkiye’ye girişi artık mümkün değil.

Sitenin Güncel Olup Olmadığına Bakın

Eğer bilinmeyen bir e-ticaret sitesinden sipariş verecekseniz sitenin güncel iletişim bilgilerinin olup olmadığını kontrol edin ve internette site ile ilgili aramalar yapın. Eğer site internet aramalarında neredeyse hiç çıkmıyorsa ve ürünler olduğundan çok daha ucuz bir şekilde gösteriliyorsa güvenilir olmadığına işaret edebilir.

Eğer normal şartlarda piyasada diğer yurtdışı e-ticaret sitelerinde 20 euro olan ürün baktığınız sitede 1 euro veya 2 euro gibi çok ama çok düşük fiyatlara satılıyorsa ürünün gönderilmeme riski yüksek ve paranızı kaybetme riskiniz mevcut anlamına gelebilir.

Özellikle bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise ürünlere ek bir kargo ücreti çıkıp çıkmadığı. Bilinen e-ticaret siteleri çok düşük fiyatlara ürünü gönderebilir ancak başka pek bilinmeyen ve dünya çapında her gün ürün göndermeyen alışveriş siteleri kargo ücreti çıkarmıyorsa güvenilir olup olmadığını bir kez daha sorgulamakta fayda var.

Sanal Kart Kullanın

Yurtdışı e-ticaret siparişi verirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise mutlaka sanal kart kullanılması. Sanal karta sadece ürünün toplamı kadar para ekleyebilir ve daha sonrasında bu kartı iptal ederek herhangi bir ek para çekilmesini engelleyebilirsiniz. Bu sayede olası para çekimlerine ve dolandırıcılığa karşı kendinizi korumuş olursunuz. Sanal kart kullanımı için bankanızla iletişime geçebilir ve uygulama üzerinden hızlıca bir sanal kart oluşturabilirsiniz.

Related posts

iOS 18 Güncellemesi Saat Kaçta Yayınlanacak?

Güçlü Parola Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Sinema Bilet Fiyatları 2024