En İyi Tarayıcılar 2024

by Cankat Biltekin
0 yorum 8 görüntüleme

Tarayıcılar artık hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası. Giderek artan internet kullanımında rolü giderek büyüyen tarayıcıların en iyisinin ve en hızlısının hangisi olduğunu bulmak biraz zor olabilir. Tamamen benzer altyapıyı kullanan tarayıcılar arasında bile çok çeşitli farklar olabilirken, en iyi tarayıcı nasıl seçilir, hangi tarayıcı en iyisi? Sorularına bu içeriğimizde yanıt vereceğiz.

Hem masaüstü hem mobil telefonlar için hangi tarayıcının en hızlısı olduğunu, en iyi özelliklerin hangi tarayıcılarda yer aldığını tek tek anlatacağız.

Google Chrome

google chrome

Dünyada en fazla kullanıcı sayısına sahip olan ve Google desteğini arkasında barındıran en güçlü mobil ve bilgisayar için tarayıcı liderliği konumunda Google Chrome bulunuyor. Google Chrome, Chromium altyapısını kullanan ve Google tarafından hem masaüstü hem mobil cihazlar için en iyi performansı sunmak için yazılımı optimum düzeyde her cihaza uygun olan bir internet tarayıcısı olarak karşımıza çıkıyor.

Bu noktada Google Chrome’u kullanmanın en büyük avantajı diğer internet sitelerinin altyapılarına uygun olması ve neredeyse tüm internet sitelerinin en doğru görüntüleme için 900 milyonu aşkın kullanıcı sayısından dolayı ilk tercih olarak Chrome’u seçmesinden ötürü bu tarayıcıyı seçmekte fayda var.

Ancak Chrome’un mobil sürümlerinde yaşanan en büyük sorun reklam engelleyici desteğine sahip olmaması. Chrome mobil sürümünde iOS cihazlar için reklam engelleyici desteği yok ve bu nedenle kullanıcılar farklı tarayıcıları kullanmak zorunda kalabiliyor. Android ve masaüstü cihazlarda en yüksek hız değerine sahip olan Chrome’un iOS için reklam engelleyici desteğine ihtiyacı olmayan kullanıcılar tarafından da tercih edilmesi öneriliyor.

Chrome’un bir diğer avantajı ise ciddi anlamda diğer tarayıcılara göre birçok özellik içermesi. Okuyucu modunun olması ve çeviri özelliklerinin çok doğru bir şekilde çalışıyor olması en büyük artılardan. Özellikle mobil cihazlarda çeviri hizmetlerini çok kullanan kişiler için ilk tercih Chrome olması önerilmekte. Chrome ayrıca masaüstü cihazlarda çoklu sekme özellikleri ve gizli sekme özellikleri gibi özelliklerin tamamen doğru çalışmasıyla da ön plana çıkıyor.

Mozilla Firefox

firefox

Dünyadaki en çok kullanılan ilk 3 internet tarayıcısı arasında olan ve gerek masaüstü, gerek ise mobil cihazlarda çok sayıda kullanıcının favorisi konumunda. Mozilla Firefox özellikle diğer tarayıcılara göre tasarımsal olarak bir adım öne çıkarken, bir diğer taraftan ise yine çerezlere karşı aktif ve güçlü koruma kalkanları, VPN desteği gibi özellikler tarayıcının çok kullanılmasının sebepleri arasında gösteriliyor. Mozilla Firefox’un masaüstü sürümleri çok hızlı olmasının yanında direkt olarak reklam engelleyici desteğinin eklenebilmesi ve açık kaynak kodlu olmasından dolayı çeşitli uzantı desteklerinin daha fazla olması büyük bir avantaj.

Ancak masaüstü sürümlerin dışında mobil sürüm için aynısını söylemek mümkün değil. Mozilla Firefox’un mobil sürümünde bulunan bazı yerleşik özellikler diğer tarayıcılara göre yetersiz. Örneğin çeviri hizmetleri konusunda mobil sürümde herhangi bir destek bulunmazken, sayfanın doğrudan Mozilla tarafından çevrilmesi mümkün olmuyor ve bu durum kullanıcıların ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük sıkıntı yaratabiliyor.

Microsoft Edge

edge 3

Son yılların en favori tarayıcıları arasında kabul edilen Microsoft Edge, özellikle basit yapısı ve tasarımsal olarak sade bir tasarıma sahip olmasıyla kullanıcıların en sevdikleri arasında yer almış durumda. Beyaz ve siyah olarak iki farklı ana tasarım seçeneğinin sunulduğu Microsoft’un desteğini arkasında barındıran bu tarayıcı masaüstü cihazlarda çok hızlı çalıştığı gibi çerez engelleyicileri ve reklam engelleyicileri gibi destekler ve doğrudan çeviri özelliğinin olmasıyla ön plana çıkıyor.

Ayrıca gizlilik bakımından yüzlerce sayfa açılmasına destek veren Edge, kullanıcıların bilgisayar ve mobil cihazlarında ek bir yük bindirmemesiyle de ön plana çıkmakta. Ancak bir noktada Edge özelliklerinin daha fazla geliştirilmesini gereken kullanıcılar mevcut.

Opera

opera 43

Dünyada en çok kullanılan bir diğer tarayıcı ise Opera tarayıcı. En güvenilir tarayıcı hangisi? Sorusunun cevapları arasında da yer alan Opera tarayıcı, özellikle oyuncular ve kripto para yatırımcıları tarafından çokça tercih edilirken, tarayıcının daimi olarak reklam engelleyici ve VPN içeren mobil sürümü nedeniyle ön plana çıkmakta.

Opera mobil tarayıcısını cihazına ekstra bir reklam engelleyici yüklemek istemeyen veya doğrudan VPN uygulamasına sahip olan bir tarayıcı arayan kişiler indirebilir. Oldukça gelişmiş gizlilik özelliklerine sahip olan Opera tarayıcının birkaç farklı sürümü var ancak en hızlı sürümü doğrudan Opera adıyla yayınlanmış olan sürüm.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.