Akıllı Telefonlar Neden Gelişmiyor?

by Cankat Biltekin
0 yorum 3 görüntüleme

Akıllı telefonların hayatımızdaki yeri giderek daha fazla artmasına rağmen yeni akıllı telefonlar beklentileri artık karşılamaz oldu. Çok sayıda kullanıcının ortak görüşü yeni tanıtılan akıllı telefonların aslında beklentilerini karşılamadığı ve özelliklerin neredeyse hiçbir şekilde artmadığı yorumlarıyla dolu.

Bu yıl tanıtılan iPhone 16 serisinin tüm modelleri kullanıcıları memnun etmeyi başaramadı ve hiçbir model bir önceki yıl tanıtılan iPhone 15 serisine göre çok büyük avantajlar sunamadı. Özellikle iPhone 16 Pro modellerinde yer verilen özellikleri bir önceki yıl tanıtılan iPhone 15 Pro modellerine göre neredeyse hiçbir fark içermezken, artan fiyatlar ve aynı kalan ya da çok az gelişen özellikler kullanıcıları üzdü.

Teknoloji yeterince gelişmiyor gibi gelmesine rağmen aslında akıllı telefon teknolojileri son 1 yıldır çok fazla gelişmenin tıkanıklığını yaşıyor. Son yıllarda akıllı telefonların ekranlarına yapılan yatırımlar sonucunda artık 4.000 nit ekran parlaklığına ulaşan akıllı telefonlar, 144 Herz yenileme hızı gibi gözle görülemeyecek kadar iyileştirmelere imza atıldı. İşlemci tarafında da yapılan yeni atılımlar sonucunda gelişmeler devam etmesine rağmen artık daha büyük bir hız farkı yaratacak, çok büyük bir atılım şu dönemde pek mümkün görülmüyor.

Teknolojinin böylesi hızlı gelişmesinin bir sonucu olarak son 1 yıl içerisinde akıllı telefonların özellik olarak çok ilerlememesine kızmamak gerekiyor. Üreticiler tarafından atılan adımlara rağmen gözle görülür bir değişim görmek çok zorlaşmış durumda. Ekran parlaklığını daha fazla artırmak birçok model için mümkün olmasına rağmen çok yüksek parlaklıklar kullanıcılar tarafında da sorun yaratabilir. Daha hızlı batarya bitmesine neden olabilir ve daha birçok problemi beraberinde getirebilir.

Veya ekran yenileme hızının 120 Herz ve daha fazla olması kullanıcıların gözle görülür bir fark hissetmesine izin vermiyor. İnsan gözünün görüp görebileceği ve algılayabileceği en pürüzsüz geçişler artık elimizdeki akıllı telefonlarda yer bulmuş durumda.

Teknoloji Gelişiyor Ancak Görülmüyor

Aslında bu yıl tanıtılan iPhone 16 Pro modellerinde yer bulan işlemci çok daha gelişmiş bir işlemci ancak bu durum kullanıcılar tarafından hissedilemeyecek bile.

Bir önceki yıl tanıtılan modelle bu yıl tanıtılan Pro serisi iPhone modelleri yan yana geldiğinde geçiş hızından, uygulama açılışında geçen süreye kadar neredeyse hiçbir fark yok ve saniye saniye kontrol edilmedikçe bunu anlamak mümkün değil. Bu durum bir önceki yıl tanıtılan Pro modellerinde de çok iyi bir gelişmiş işlemci ve teknik parçalara yer verilmiş olmasından kaynaklanırken, kullanıcılar teknik olarak sadece kağıt üzerinde yazılı olan özelliklerle sınırlı kalınmasını istemiyor.

Şirketler ise artık bu durumun farkında oldukları için gelecek yıl tanıtılacak olan akıllı telefon modellerine yönelik büyük bir hazırlık içerisindeler. İddialara göre kullanıcıları memnun edecek olan yeni özelliklerden daha fazlası tasarımsal olarak da karşımıza çıkacak. Ekran altı parmak izi okuyucusunun çok daha fazla geliştirilerek yaygınlaşması, 6.000 mAh ve üzerinde bataryalara yer verilmesi gibi gözle görülür fark hissettirecek durumlarla karşı karşıya kalacağız. Özellikle gelecek yıl tanıtılacak olan akıllı telefonların bataryalarının sağlık bakımından çok daha fazla geliştirilmesi, 3.000 döngüye kadar sağlıklarını koruması gibi yeni atılımlara imza atılabileceği tahmin edilmekte.

Teknolojinin buraya kadar çok iyi ve hızlı bir şekilde gelişmesinin kullanıcılar üzerinde yaratmaya başladığı memnuniyetsizliklerden tüm şirketler haberdarlar. Bu tür olayları engellemek için kamera performansı açısından da yazılımsal olarak birçok yeni modelde benzersiz kamera özellikleri göreceğiz. Özellikle yazılımsal olarak kameralara eklenen yapay zeka sayesinde bu durum kullanıcıları daha çok memnun edecek.

Gelecek yıl tanıtılacak akıllı telefonlarda yapay zeka özellikleri en ön plana çıkan ve kullanıcıları cezbetmesi beklenen özellikler aradında liderliği elde edecek gibi. Apple’dan Samsung’a kadar birçok firma yaşanan özellik beklentisi sonucunda hayal kırıklığını gidermek için birçok teknik detaya ek olarak yapay zeka sayesinde akıllı telefonlarda yapılabilecekleri artıracak ve yapay zekanın gücünü öne sürerek pazarlama kampanyaları ile daha fazla ön plana çıkacak.

Bu yıl tanıtılan modeller ile gelecek yıl tanıtılan özellikle Samsung ve Apple marka akıllı telefonlar arasında çok büyük farklar görecek olmamıza rağmen, bir önceki yıl ve bu dönemde tanıtılan akıllı telefonlarda pek bir fark görmeyişimizin en büyük sebebi artık teknolojinin bir tıkanma noktasına ve pik seviyesine ulaşmış olması olarak lanse ediliyor ve teknoloji dünyasının önde gelen isimleri tarafından gerekçe olarak gösteriliyor.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.