E-Ticaret Alışverişinde Nelere Dikkat Edilmeli?

by Cankat Biltekin
0 yorum 2 görüntüleme

İnternetten alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin sayısı gün geçtikçe daha fazla artıyor. Çok sayıda tüketici her geçen gün artan e-ticaret şikayetleriyle gündemde olan yerini koruyor.

İnternetten bir ürün alırken nelere dikkat edilmeli, neler önemli? Sorularının cevabını bilerek bir ürün satın almak her zaman daha fazla güvende olmanızı ve olası mağduriyetleri engelleyecektir.

Satıcının Geçmişini Kontrol Edin

En bilindik alışveriş sitelerinde bile kötü niyetli satıcılar ve dolandırıcılar maalesef ürün satabiliyor. E-ticaret firmaları bu satıcıların üçüncü taraf satıcılar olduğunu belirtiyor ancak çoğu tecrübesiz kullanıcı satıcının doğrudan site olduğunu düşünerek siparişlerini veriyor. 

Ancak artık en büyük alışveriş sitelerinde bile işler eskisi gibi değil. Artık üçüncü taraf satıcıların ürünleri daha fazla ön planda ve yüzbinlerce satıcı mevcut. Satıcıların ürünlerini satın almadan önce gönderi süresi, satıcı puanı ve geçmiş satıcı yorumlarına bakarak herhangi bir ürünü satın almak olası mağduriyetleri engelleyen en büyük önlem olmakta. Eğer bir satıcının profili olumsuz yorumlarla dolu ve puanı düşükse o satıcının ürünü ne kadar ucuz satıyor olsa bile satın almayın.

Ürün Yorumları Ve Puanlama

Herhangi bir ürünü satın almadan önce en büyük önlemlerden bir tanesi elbette ürün yorumlarına bakmak. Ürünün iyi olup olmadığı, görselleri ve diğer birçok detayı diğer alıcılar tarafından sizinle ve diğer kullanıcılarla herkese açık bir yorum olarak paylaşıldığı için bu bir fikir oluşturmaya yeterli olabilir. Özellikle pahalı bir ürün satın alacaksanız bu noktada ürün yorumlarına ve puanına bakarak karar verirseniz hem iade süreçleri ile uğraşmak zorunda kalmaz, hem de olası mağduriyetler yaşama riskinizi en düşük seviyeye getirebilirsiniz.

Site Adresi Ve Uygulama

E-ticaret sitelerinin sahteleri her geçen gün artıyor. En bilindik siteler dolandırıcılar tarafından neredeyse en tecrübeli kullanıcıları bile kandırabilecek şekilde benzer şekilde tasarlanabiliyor. Aynı kullanıcı adı ve şifreyle oturum açılmasına da imkan veren kullanıcıyı neredeyse hiç şüpheye düşürmeyecek olan bu tür dolandırıcılık amaçlı sitelerden korunmak amacıyla alışveriş yapacağınız sitenin adres kısmının doğru olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

SSL sertifikasının olup olmadığını anlamak işin tarayıcıda adres kısmının yanında yeşil bir güvenlik işareti görüyorsanız bu da ekstra güvenlik için önemlidir ancak sitenin doğru olduğu ve güvenli olduğu anlamına gelmemekte. Site adresini kontrol ederken en ufak bir harf hatası, azlığı veya fazlalığı varsa hemen o sayfadan çıkın ve herhangi bir bilgi verdiyseniz şifre gibi bilgilerinizi orijinal siteye giderek daha farklı ve tahmin edilmeyecek bir şifreyle değiştirin.

Kargoyu Kontrol Edip Teslim Alın

Belki günümüzde en büyük mağduriyetlerin yaşandığı alan kargo mağduriyetleri. Kargolar tarafından yapılan teslimatlar her geçen gün artıyor ve çalışan kişi sayısının azlığı gibi çeşitli sebeplerle kargolar çok da iyi olmayan koşullarda taşınıyor. Kargoların taşınması sırasında kutular yırtılabiliyor, içerisindeki ürünler dökülebiliyor, kırılabiliyor ve çok daha fazlası ürünler çeşitli nedenlerle kaybolabiliyor. 

Bunları engellemek bir alıcı için hiçbir zaman mümkün olmamasına rağmen tüketiciler bu durumlara karşı uyanık ve çok dikkatli olmalı. Eğer bir kargo teslim alacaksanız kargo görevlisi gitmeden önce kutuda en ufak bir hasar varsa kargoyu teslim almama hakkına sahipsiniz veya kargo görevlisi önünde kutuyu açma hakkınız mevcut. Kargo görevlileri genellikle bunu beklemek istemeyebilir ancak bu durumda o anları video kaydına alarak kutuyu da hemen o an açarken bir video çekip kargo görevlisinin gittiğini, tutanak tutmadığını ispatlayıp kendi haklarınızı güvence altına almayı deneyebilirsiniz. Eğer kutuda aşırıya kaçan herhangi bir ezik, yırtık ve benzer durum söz konusuysa bu durumda hiç ürünü teslim almak istemediğinizi belirtebilir ve doğrudan ürünü satıcıya iade edebilirsiniz. Bu durumda kargo “alıcı tarafından kabul edilmedi” ibaresiyle iade edileceği için içindeki ürün isterde paramparça olsa bile satıcı tarafından geri teslim alınmak zorunda ve para iadenizi almanız gerek.

Günümüzde kargo ve satıcı kaynaklı olaylar giderek artmakta ve her biri tüketicilerin büyük mağduriyetler ve üzüntüler yaşamasına neden olmakta. Bunları önlemek için bu durumlar karşısında dikkatli olmak ve olumsuz bir durumla karşı karşıya kaldığınızda hemen e-ticaret sitesiyle iletişime geçmek büyük önem taşıyor.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.