Yurtdışı E-Ticaret Alışverişinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

by Cankat Biltekin
0 yorum 7 görüntüleme

Yurtdışı internet sitelerinde alışveriş yaparken mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Özellikle yurtiçi internet sitelerinden alışveriş yapmakla yurtdışı internet sitelerinden alışveriş yapmak arasında dikkat edilmesi gereken farklar söz konusu. Artan internet sitesi sayısına rağmen birçok site günümüzde en popüler alışveriş siteleri arasında yer alıyor ve rakiplerine fırsat tanımıyor.

Yurtdışı alışveriş sirelerinden ürün satın alırken mutlaka dikkat edilmesi gerekenlerin oranının günden güne artması nedeniyle tüketicilerin bazı konulara özellikle dikkat etmesi gerekiyor.

Ürün Kalitesi

e-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken benzer ürünün yurtdışı alışveriş sitesinde çok daha düşük olması mümkün. Ancak zaman zaman bu durum aynı ürün görüntüsüne rağmen ürün kalitesinde ciddi farklar olmasından kaynaklanıyor. Örneğin yerel bir alışveriş sitesinde 500 liraya satılan masa lambası yurtdışı alışveriş sitesinde 200 liraya satılabiliyor ancak bu fark zaman zaman ürün malzemesi ve kalitesinden kaynaklanıyor.

500 liraya satılan ürün cam masa lambası olarak geçerken, 200 liraya satılan ürün ise plastik aksamlardan oluşabiliyor. Özellikle Çin merkezli alışveriş sitelerinde çok ucuza benzer ürünler bulmak mümkün olmasına rağmen bu durumun arkasında sadece tek bir neden bulunmuyor olabilir.

Yurtdışı alışveriş sitelerinin kendi aralarında bile aynı ürün için fiyat farkları olabiliyor. Bu durum bazen ürünün satıcısının yeni olmasından kaynaklanabiliyor ve benzer ürün kargolanabiliyor.

Gümrük Vergisi

Eğer Türkiye’ye sipariş verecekseniz yurtdışı alışveriş dikkat edilmesi gerekenler aşamasında vergi ve gümrük konusuna mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Yurtdışından yapılabilecek alışverişlerde Türkiye’ye en fazla 30 Euro limitine kadar olan ürünler sipariş edilebilir. Bu tutarın üzerinde yer alan daha yüksek fiyatlı ürünlerin satışı durumunda ürün gümrükten geçmeyecek veya çok yüksek ücretler talep edilebilecek.

Gümrük engelleri nedeniyle alacağınız ürünün mutlaka 30 Euro ve altında bir fiyata sahip olmasına dikkat etmelisiniz ve birkaç euro fazla olan ürünü bile sipariş etmemelisiniz. Bunun dışında eğer ki bir hata sonucunda 30 Euro üzerinde bir ürün sipariş ettiyseniz bu durumda sipariş kargoya verilmeden iptal ettirebilirsiniz.

Gümrük ve vergi konusunda bir diğer önemli konu ise sadece vergiyi önceden hesaplayan ve vergi ile gümrük işlemlerini kendi yapan yurtdışı alışveriş sitelerini tercih edin. Amazon, Aliexpress ve Temu gibi büyük alışveriş siteleri herhangi bir olumsuzluk durumunda vergiyi direkt kendisi ödeyerek daha yüksek bir vergi çıksa bile sizin ödediğiniz ücretten daha fazlasını talep etmiyor. Bunun yanında sipariş verdiğiniz ürünlerde gümrük işlemlerini kendi yapan alışveriş siteleri sayesinde hiç gümrükle uğraşmadan doğrudan ürününüz kapınıza kadar getirilebiliyor.

Satıcıyı Kontrol Edin

Yurtdışı alışveriş sitelerinde belki en çok önemli olan konuların arasında satıcının kim olduğuna dikkat etmek gerekiyor.

Satıcının daha önceki satışlarından elde ettiği yorum ve puanlara mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Puanları düşük olan satıcılardan asla hiçbir ürün tercih etmemek gerek. Puanı düşük olan satıcılar dışında puanı düşük olan ürünleri de asla tercih etmemek gerek.

Düşük puanlı olan ürünleri tercih ettiğinizde herhangi bir sorun ve sıkıntı yaşama olasılığı çok daha yüksek olabilir. Ürünleri satın almadan önce yorumları ve tüm açıklamaları dikkatli bir şekilde okuyarak satın almaya karar vererek olası kötü sonuçların önüne geçebilirsiniz.

Alışverişte Sorun Yaşarsam Ne Yapabilirim?

Herhangi bir yurtdışı alışveriş sitesinde sahte ürün, bozuk ürün veya herhangi bir sorunla karşı karşıya kalırsanız ilk olarak alışveriş sitesinin yardım merkeziyle bir iletişim kurun. Bu aşamada alışveriş sitesinde yer alan ürünlerin satıcılarının farklı, yer sağlayıcının farklı olduğunu unutmayın. Herhangi bir sahte ürün veya bozuk ürün durumunda ürünü satıcıya iade etmeniz halinde alışveriş sitesince ödediğiniz tüm para size geri ödenebilir veya herhangi bir sorunda direkt ürünün fotoğrafları ve videosu tarafınızdan istenerek daha farklı bir işlem yapılabilir.

Eğer tüm süreçlere rağmen tarafınıza sahte ürün gönderildiyse veya dolandırıldığınızı düşünüyorsanız alışveriş sitesinde kullandığınız kartın yetkili kuruluşu olan bankanıza danışarak bir harcama itirazı formu doldurabilir ve bu formu doldurduktan sonra 120 gün içerisinde para iadesini geri alabilirsiniz. Ancak bu adımdan önce alışveriş sitesiyle iletişime geçmeniz ve size yardımcı olunmadığına dair ekran görüntüleri gibi kanıtları mutlaka saklayarak bankaya iletmeniz gerekli olabileceğinden tüm aşamaları dikkatli bir şekilde yürütmek gerek.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.