Günümüzde telefon ekranlarına bakarak geçirdiğimiz süre her geçen yıl daha fazla artıyor ve internete olan bağlılığımız nedeniyle yaşadığımız sağlık sorunları da bir o kadar artmış durumda. Ancak akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve diğer birçok elektronik ürünü kullanırken gözden kaçırdığımız bazı ufak detaylar nedeniyle hem sağlığımızdan oluyoruz, hem cihazlarımızın daha fazla zarar görmesine ve haliyle kullanım ömrünün çok daha kısa olmasına yol açıyoruz.
Doğru teknoloji ile doğru kullanım bir araya geldiğinde her zaman en iyi sonucu elde etmek mümkün olurken, dikkat edilmemesi durumunda hem ekran karşısında geçen süremiz çok daha fazla oluyor, hem de cihazların ömrü bakımından daha kısa bir ömür ile karşı karşıya kalabiliyoruz.
Basit Ama Önemli İpuçları
En basit önlemlerden bir tanesi akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlarda her zaman ekran parlaklığını en yüksek seviyede kullanıyoruz. Bu cihazın ekran parlaklığının daha fazla olmasına neden olurken hem sağlığımız açısından daha çok olumsuz etkiye neden oluyor, hem de aynı zamanda daha fazla güç tüketimine bağlı olarak cihazın batarya ömrünün uzun vadede bakıldığı zaman daha kısa olmasına yol açabiliyor.
Akıllı telefonlar dahil hiçbir zaman ekstra parlaklık gerekli olmadıkça parlaklığı normal seviyede tutmak en doğrusu olur. Günümüzde özellikle gelişen paneller ve ekranlar nedeniyle binlerce nit seviyesine ulaşan ekran parlaklığı, normalin çok daha fazla üzerinde ve güneş altında bile rahat bir şekilde okunabilecek şekilde tasarlanıyor. Ancak siz bu durumu sağlığınız ve cihazın uzun vadede ömrünü düşünerek daha düşük parlaklıkta kullanarak çok daha iyi sonuçlar elde edebilir, hem cihazın ömrünü uzatırken kendi göz sağlığınız açısından da olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.
Cihazı Isıtmayın
Zaman zaman kullanıcılar cihazlarının daha fazla ısınmasına neden olabiliyor. Bu bazen akıllı telefonlar, bazen tabletler veya bilgisayarlar olabiliyor. Ancak cihazların aşırı ısınmasına neden olan etkenler genelde gözden kaçıyor. Örneğin bilgisayarı yatak üzerinde sabit bırakmak, fan bölümlerinin kapanmasına yol açacak şekilde konumlandırmak veya peluş gibi battaniyelerin üzerinde bilgisayar gibi teknolojik aletleri bırakmak veya kullanmak cihazların ısınmasına ekstradan sebep olabiliyor.
Tüm bunlar ısınma seviyesini daha fazla artırıyor ve sonucunda olması gerekenden çok daha fazla ısınan teknolojik aletler aşırı derece ısınmaya bağlı olarak daha kısa sürede bozulabiliyor. Örneğin aşırı ısınan bilgisayarların işlemci ve diğer parçalarında kullanım ömrü normal şartlarda 7 yıl sağlam kalacaksa gereksiz yere aşırı ısınmaya zorlamak ve neden olmak sonucu da 5 yılın sonunda bozulabiliyor.
Bilgisayar gibi elektronik ürünlerinizi fan kısmı kapanmayacak, aşırı ısınmaya neden olmayacak şekilde konumlandırarak cihazların ömrünü daha fazla uzatabilirsiniz.
Yeterli Temizlik Yapılmıyor
Belki de cihazların hem sağlık açısından, hem kullanım ömrü açısından en fazla dikkat edilmeyen durum temizlik olabilir. Akıllı telefonlardan bilgisayarlara kadar aralıklı olarak teknolojik ürünlerin toz toplayan bölümleri başta olacak şekilde düzgün bir şekilde temizlenmeli. Telefonların şarj giriş bölümleri çok fazla toz toplayarak zaman içerisinde bu bölümde kalıntılara neden olan bu tozlar cihazın şarj giriş yerinin bozulmasına yol açabiliyor. Yine bilgisayar gibi ürünlerde fan bölümlerinin yetersiz temizlenmesi sonucunda fan daha fazla ısınmaya ve haliyle cihazın ömrünün kısalmasına ortam hazırlayabiliyor.
Aralıklarla bilgisayar gibi ürünlerin termal macunlarının yenisi ile düzgün bir şekilde değiştirilmesi, fan temizliğinin yapılması cihazların ömrünü çok daha fazla artırabilir.
Şarj Olurken Kullanmayın
Evet günümüzde akıllı telefonlar ve bilgisayar gibi yüksek teknoloji ürünler doğrudan şarj olurken kullanıma uygun olarak tasarlanabiliyor.
Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin cihazlar şarj sırasında daha çok ısındıkları için bilgisayar ve akıllı telefonlar gibi şarj ile çalışmaya müsait olan ürünleri şarjdan çıkardıktan sonra kullanmak, şarj seviyesi olarak hiçbir zaman %20 ila %80 aralığının dışına çıkarmamaya mümkün oldukça özen göstererek kullanmak cihazların ömrüne büyük oranda fayda sağlayabilir. Aynı zamanda aşırı ısınan cihazlar sağlık açısından da zarara sebep olabileceğinden ötürü dikkatli olmak ve şarj sırasında mümkün olduğunca cihazı kullanmamak en doğrusu olabilir.
Bu önlemler sayesinde cihazlarınızın ömrünü büyük oranda uzatabilir, kendi sağlığınıza da ekstra fayda sağlama imkanı elde edebilirsiniz. Hiçbir zaman teknik beceri gerektiren temizlik ve benzer işlemleri cihazlarınız üzerinde kendiniz uygulamaya çalışmayın.