Sosyal Medya Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

by Cankat Biltekin
0 yorum 5 görüntüleme

Sosyal medya kullanırken dikkat edilmesi gerekenler gün geçtikçe daha fazla artıyor. Kullanıcıların kişisel verileri ve güvenlikleri her geçen gün daha fazla etkileniyor ve bu durum zaman zaman çeşitli şantaj, tehdit ve istenmeyen sona doğru gidebiliyor.

Sosyal medyayı doğru kullanmak için dikkat edilmesi gerekenler arasında birçok faktör olsa da bazı faktörler özellikle herkesin dikkat etmesi gereken faktörler arasında yer alıyor. Sosyal medyanın getirdiği tehdit ve tehlikelerin gün geçtikçe daha fazla artarken, bu tehdit ve tehlikelerden uzak durmak için hiçbir şey yapmamak ve sadece belirli sayfalara katılmakla sınırlı kalmak bile yeterli değil.

Özellikle son dönemde sosyal medya üzerinden ortaya çıkan tehlikelerin boyutu göz önüne alındığında, nelere dikkat edilmesi gerektiği, nelerden uzak durulması gerektiği gibi konular son derece önem taşıyor.

Sosyal medya hesaplarını korumak, hesap güvenliğini sağlamak doğrudan kişisel güvenliğiniz için büyük önem taşırken, artan tehdit ve tehlikelere karşı neler yapılması gerektiğine ilişkin rehberimizi kontrol edebilirsiniz.

Kişisel Gizlilik Ayarlarını Kontrol Edin

Sosyal medya kullanımında en çok dikkat edilmesi gereken durum en başta kişisel gizliliğinizi doğrudan etkileyen gizlilik ayarları oluyor. Özellikle Instagram kullanırken kimlerin sizin profilinizdeki fotoğrafları görebileceğine dikkat etmek gerek. Hesabınızı gizli yerine herkese açık olarak ayarlamanız durumunda tüm verileriniz doğrudan diğer kullanıcılar ile paylaşılacağı için, fotoğraf ve videolarınız herkese açık olacağı için gizlilik sorunları yaşamanız mümkün olabilir.

Bunun yanısıra Instagram hesabınızın herkese açık olmasa bile kişisel bio olarak bilinen kişisel açıklama yani hakkında kısmına yazacaklarınız çok önemli. Bio kısmına yazacağınız açıklamalarda asla kendinize ait özel bilgilere yer vermemek, telefon numarası gibi bilgilerinizin yer almamasını sağlamak oldukça önemli. Bu bölüme eklenecek olan herhangi bir özel bilgi doğrudan tüm internet kullanıcılarının ulaşabileceği bir yerde olacağı için ekstra dikkat etmek gerek.

Bunlarla sınırlı kalmak yeterince güvence olduğunuzun garantisini vermiyor. Hesaplarınızın güvenliği için Twitter yeni adıyla X tarafında da yapılacak ve dikkat edilecekler var. Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformlarından bir tanesi olan X hesabınızı gizli olarak kullanmıyorsanız paylaşacağınız tweetlere oldukça dikkat etmeniz öneriliyor. Özellikle konumunuza dair herhangi bir paylaşım yapmamak, özel bilgilerinizi içerecek herhangi bir tweet paylaşmamak ve hiçbir şekilde hesabınızda özel şifrenizi ortaya çıkaracak ipuçlarına yer vermemek oldukça önem taşıyor.

X’te bir diğer dikkat edilmesi gereken önemli durum ise hesabınızdan yapacağınız fotoğraf paylaşımları olmakta. Eğer hesabınızdan kendi çocuklarınız, evinize dair konum ve benzer verileri içeren ve bilgi ipuçları ortaya çıkarabilecek herhangi bir fotoğraf ve videolar paylaşırsanız hesabınızın herkese açık değil doğrudan sadece istediğiniz kişiler tarafından görülebilecek yani gizli profile geçmekte fayda var.

Facebook tarafında da yukarıdaki durumlara dikkat etmek ve hesabınızdan yaptığınız paylaşımları sadece kendiniz ve arkadaşlarınız görecek şekilde ayarlamak oldukça büyük önem taşıyor. Hesabınızdan yapacağınız paylaşımları kimlerin göreceğine dikkat etmek dışında katıldığınız sayfalarda yapacağınız etkileşimlere de dikkat etmek gerekiyor.

Sohbet Sitelerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Özellikle son dönemde Discord gibi bazı sohbet platformlarına sosyal medyadan çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Herhangi bir sohbet platformuna katılırken kullanıcı adı ve hesap adı gibi bilgileri asla birebir vermeyerek kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz.

Hesap adınızı kendinize ait olmayan bir rumuz ile değiştirerek hesabınızı oluşturabilir ve kullanıcı adınızı benzersiz bir hale getirerek herhangi bir başkası gibi kendinizi gösterebilirsiniz.

Ancak yapılması gerekenler sadece bu kadarla sınırlı değil. Özellikle son dönemde artan büyük tehditler söz konusu olduğunda Discord ve Telegram gibi sohbet uygulamalarında asla kendi kimliğinizi ortaya çıkarabilecek olan fotoğrafınız, videonuz veya konumunuz gibi bilgileri en güvenilir görünen kullanıcılar ile bile paylaşmayın.

Discord ve Telegram gibi uygulamalarda gerçekleşecek olan sohbetlerde göndereceğiniz bilgilerin ekran görüntüsü ne kadar uygulama tarafından önlem alınırsa olsun çeşitli yöntemlerle alınabileceği ve daha sonra farklı amaçlarla kullanılabileceğinden kişisel gizliliğinizi ve güvenliğinizi tehlikeye atabilecek adımlardan uzak durmakta fayda var. Ayrıca bu tür uygulamalarda doğrudan kişisel mail kullanmak yerine özel sadece bu uygulamalara özel mail açarak herhangi bir kişinin size ait mail ile başka platformlardan bilgilerinize erişmesini önleme şansınız mevcut.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.