İnternet Hızım Yüksek, Sayfalar Geç Açılıyor

by Cankat Biltekin
0 yorum 9 görüntüleme


İnternet hızım yüksek ama sayfalar yavaş yükleniyor sorunu, yaşıyorsanız bunun birçok farklı sebebi olabilir. İnternet hızının yüksek olduğu ancak sayfaların geç yüklendiği durum ile karşı karşıya kalırsanız bu durumda yapmanız gerekenler neler, kontrol edilmesi gerekenler neler?

Zaman zaman hepimiz internet hızımızın yüksek olduğunu bilmemize rağmen sayfaların çok geç yüklendiğini fark edebiliyoruz. Bu durumlar her zaman kullanıcıların başına gelebilirken, bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi internet hızıyla ilgili olmayan sorunlar olmakta.

Site Sunucusundan Kaynaklı Sorunlar

İnternet hızı yüksek olmasına rağmen eğer bir site yavaş yükleniyorsa bu durumda sitenin sunucu sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Sitenin sunucu sorunları olabileceği gibi bunun yanında siteye aşırı yüklenme dolayısıyla yavaşlık olabilir.

Site sorunları internet hızınız ne kadar yüksek olursa olsun, internetiniz ne kadar iyi çekiyorsa çeksin tamamen sizden bağımsız olan sorunlar olduğu için düzeltilmesi sizin tarafınızdan asla mümkün değildir. Ancak sitenin sahipleri tarafından bu duruma karşı bazı önlemler alınarak sorun çözülebilir. Sunucu sorunlarına bağlı site yavaşlığı çözümü internet hızı yüksekliğinden bağımsız olduğundan dolayı sorunu çözmek mümkün olmayabilir.

Ancak sorunun siteden dolayı mı yoksa sizden kaynaklı mı olduğunu bu noktada anlamak oldukça fayda sağlayabilir. Farklı internet sitelerine girişte herhangi bir zorluk yaşanmıyor ve sıkıntı çıkmıyorsa bu durumda sorun sadece siteden kaynaklı denilebilir.

VPN Kullanımı

Eğer internet hızınız ne kadar yüksek olursa olsun bir VPN uygulaması kullanıyorsanız bu durumda internet hızınız düşükmüş gibi olabilir. VPN kullanımı sonucunda sayfalar geç açılabilir ve internet hızınız ne kadar yüksek olursa olsun sayfalar geç yüklenebilir ve hatta zaman zaman internet siteleri hiç açılmayabilir.

VPN kullanımı nedeniyle internet yavaşlığı genellikle uzak sunuculardan kaynaklandığı için, bu sorunu çözebilmek için VPN kullanmayabilir veya size en yakın özel sunucuları tercih ederek bu yavaşlık sorunundan kurtulabilirsiniz. Sorun eğer ki VPN uygulamasını kapattıktan sonra devam ediyorsa bu durumda diğer sorunlardan kaynaklı olarak internet sayfaları geç yükleniyor olabilir.

DNS Kullanımı

Eğer ki herhangi bir DNS sunucusu kullanıyorsanız bu durumda internet sayfalarının geç açılması sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. DNS sunucuları neredeyse zaman zaman tüm internet sayfalarının yavaşlamasına neden olabileceğinden DNS kullanmayı bırakarak çözüme ulaşabilirsiniz.

Modem Sorunları

Eğer ki internet sayfaları geç yükleniyor ancak internet hızınız iyiyse bu durumda sorun genellikle modemden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Modem özellikle eski bir modemse, antenleri hasarlı ise bu durumda sayfaların açılmaması, yüksek ping değeri veya zaman zaman bazı sayfaların uzun süre dönmesi ve geç yüklenmesi sorunu yaşanabilir.

Modem kaynaklı sorunlar genellikle eski modemden kaynaklanmasına rağmen, yeni modemlerde de bu sorun yaşanabilir. Modeme gelen kablolarda herhangi bir mevcutsa veya ezilme gibi sorunlar varsa bu sorunun sebebi kablolar ve modem olabilir.

Cihaz Sayısı

Eğer modeme bağlı olan cihaz sayısı fazlaysa bu durumda sorun yaşıyor olabilirsiniz. Ne kadar fazla bağlantı mevcutsa ve ne kadar çok cihaz modeme bağlıysa sayfaların açılma hızında ciddi bir yavaşlık söz konusu olabilir. Cihaz sayısından daha da önemlisi, çok fazla veri tüketen cihazlar modeme ekstra yük bindirip dengeli bir hız dağılımını engelleyebilir. Cihazınız çok fazla veri tüketiyorsa ve diğer cihazlarda hız yavaşlıyorsa bu durumda dengeli bir dağıtım yapan modemler tercih edilebilir veya cihazın internet bağlantısı kapatılarak diğer cihazların yaşadığı sorunun önüne geçilebilir.

Güvenlik Yazılımları

Eğer ki diğer cihazlarda hiçbir sorun yoksa, herhangi bir internet hızı sorunu tespit etmediyseniz bu durumda sadece tek bir cihazda internet hızı yüksek olmasına rağmen sayfalar geç açılıyorsa cihazda bulunan bir sorundan şüphelenmek gerekebilir.

Öncelikle bir virüs şüphesi akla gelmesine rağmen sadece malware yani kötü amaçlı yazılımlar bu soruna sebep olmayabilir. Ancak tek sorun kötü amaçlı yazılımlar değil, aynı zamanda antivirüs programları da bu soruna sebep olabilir. Güvenlik yazılımları nedeniyle zaman zaman internet sayfaları açılırken bu programlar tarafından tarama yapıldığı için çok ciddi yavaşlamaya neden olabiliyor. Sorunun çözümü için internet kalkanı gibi özelliklerin tamamen kapatılması veya bu tür programların yüklenmesi durumunda belirli özelliklerin kapatılması doğru olabilir.

Tüm bunlara rağmen sorun çözülmüyorsa internet servis sağlayıcısından teknik destek alabilirsiniz.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.