Akıllı Telefonlarda Hangi Özelliklere Dikkat Edilmeli?

by Cankat Biltekin
0 yorum 5 görüntüleme

Akıllı telefon alacak olan kişiler genellikle belirli modeller ve markalar arasından karar verirken, genellikle gözardı edilen bazı durumlar olabiliyor. Bir akıllı telefon almadan önce mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı durumlar söz konusu ve bunlara bakarak bir karar vermek en doğru model ve markayı seçmek için olmazsa olmaz.

Akıllı telefon alırken özellikle her şeyden önce markaya karar vermek son derece önemli. Piyasada özellikle en fazla tercih edilen akıllı telefon markaları Apple, Samsung, Xiaomi, Honor gibi markalar olmuş durumda ve bu markalara her yıl yenileri eklenmeye devam ediyor. Özellikle bazı markaların daha fazla yer tuttuğu piyasada doğru bir karar vermek oldukça zorlayıcı olabiliyor ve zaman alabiliyor.

Akıllı telefonların giderek daha fazla geliştiği ve daha iyi özelliklere sahip olduğu günümüzde sıfır bir akıllı telefon alırken nelere dikkat edilmeli?

Ekran Parlaklığı Ve Kalitesi

Bir akıllı telefon almadan önce mutlaka ama mutlaka ekran parlaklığının kaç nit olduğuna bakmak gerek. Ekran parlaklığı 1.800 nit ve üzeri modeller günümüzde daha fazla tercih ediliyor ve güneş altında çok daha fazla rahat bir şekilde okunabilir olabiliyor. Ekran parlaklığı dışında ekran kalitesi de son derece önemli. Eğer ki ekran kalitesi kötü ise o modelden pek fazla istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. OLED ekranlı modeller her zaman daha canlı renklere sahip olurken LCD ekranlı modeller ise kalite bakımından oldukça kötü kaliteye sahip olabiliyor.

Batarya Gücü

Eğer ki güçlü bir bataryaya sahip olmayan bir model tercih ederseniz bu durumda cihazı sürekli olarak şarja takma ihtiyacı ortaya çıkacak ve verim almak oldukça zor hale gelebilir. Bu sebeple batarya gücü olarak en az 4.500 mAh ve üzerinde bir bataryaya sahip model tercih etmek hem uzun ömürlü kullanım, hem de verimlilik açısından olmazsa olmaz bir detay olmalı.

Yazılımsal Destek

Bir akıllı telefon almadan önce yazılımsal destek olarak ne kadar uzun süre güncelleme alacağına dikkat etmek gerekiyor. Dönemsel olarak firmalar tarafından güvenlik güncellemelerinin yayınlanıp yayınlanmadığını araştırmak, kaç yıl güncelleme desteği verileceğine bakmak gibi detaylar oldukça önemli. Ancak yazılımsal destek konusunda herhangi bir garanti vermeyen bir marka ve model tercih ederseniz gelecekte güvenlik bakımından da cihazın performansı açısından da sorunlar yaşamanız için bir risk olduğu anlamına geliyor.

Samsung gibi firmalar cihazlarının yazılımları için Android güncelleme desteği vermeye ve bunları 4 yıl gibi bir süreye çıkarmaya başlamış durumdalar. Bu şu anlama geliyor, Samsung, garanti verdiği modellerinde 4 yıl boyunca herhangi bir Android güncellemesinin ana sürümü ve ek sürümlerini bu cihazlara vereceğini ve bunun desteğinin en az 4 yıl boyunca garanti altına alındığını belirtiyor. Ancak bazı firmalar ise hiçbir yazılımsal güncelleme desteği garantisi vermek veya açıklamak konusunda Samsung gibi davranmıyor. Veya Apple iPhone’lar yazılım güncellemesi olarak çok uzun yıllar boyunca destek alan modeller olarak biliniyor.

En Az Orta Seviye Bir Cihaz Alın

Alt seviye cihazlar ilk alındığı zamandan itibaren kısa süre sonra günümüzde uygulamaların giderek daha fazla işlemci ve diğer donanımların performansına ihtiyaç duyduğu için artık alt seviye akıllı telefonlar almamak ve en az orta seviye bir akıllı telefon almak en doğrusu olabilir. Akıllı telefonlar arasında alt ve orta seviye modeller arasında fiyat farkı son dönemde oldukça fazla azalmaya başlarken, markalar özellikle çok düşük teknik ve yazılımsal özelliklere sahip modeller üretmemeye bile başlamış durumdalar.

RAM Ve İşlemci

Akıllı telefon tercih ederken RAM miktarı ne kadar yüksek olursa olsun işlemci bakımından kaliteli bir işlemci cihazda yer almıyorsa bu bir sorun olabilir. Akıllı telefon sahiplerinin cihaz seçiminde en fazla dikkat etmesi gereken konular arasında RAM miktarından daha çok ne kadar güçlü bir işlemciye yer verildiğine bakmak olmalı. Eğer ki işlemcisi güçlü olmayan bir akıllı telefon tercih ederseniz gelecekte sizi hem performans açısından hem de günlük kullanımlarınız sırasında hayal kırıklığı ve sorunlara yol açarak sizi üzebilir. Özellikle Snapdragon ve Exynos ile MediaTek işlemcileri tercih etmek, bunlar dışında yer alan işlemcilere sahip modellerden olabildiğince uzak durmakta fayda var.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.