Siber saldırıların her yıl daha büyük çapta sorunlara yol açtığı biliniyor. Kullanıcıları doğrudan ve dolaylı yoldan hedefleyen siber saldırılar, özellikle artan boyutta teknoloji ile iç içe geçmiş olan günümüz koşullarında artık önemli bir tehdit.
Akıllı telefonlardan tabletlere, akıllı ev ürünlerinden kişisel eşyalara kadar neredeyse her şey elektronik hale geldi ve uzak bağlantı yoluyla kontrol edilebiliyor.
Siber güvenlik önlemlerinin önemi ise bugünlerde özellikle büyük oranda artmış durumda. Teknoloji devleri her geçen gün ürünlerini yeni yazılımlar ile olası yeni tehditlere karşı güçlendirmeye devam etmelerine rağmen, kullanıcıların alacakları özel önlemler sayesinde tehditleri en düşük seviyeye indirmek daha kolay ve mümkün olabiliyor.
Siber Saldırılardan Nasıl Korunulur?
Siber saldırılara karşı kendinizi korumak için, ürün ne olurda olsun internet bağlantısı olan her bir ürün için çok dikkatli olmak gerekiyor. Öncelikle kullanıcıların güvenliklerini sağlamak adına asla ortak alanlarda WiFi ağlarına bağlanmaması gerekiyor. Kullanıcıların ortak WiFi ağlarına bağlanmaları durumunda ortaya çıkabilecek olan tehditler arasında doğrudan siber saldırılara maruz kalmak bir yana dursun, cihazlarına kötü amaçlı yazılımlar ve uzaktan kontrole yardımcı olan uygulamalar yüklenebilir ve bunun sonucunda kişisel gizlilik durumu büyük zarar görebilir.
Ortak ağlara bağlanılacaksa ve bu durum zorunluysa kullanıcıların mutlaka dikkatli olması ve bu ağlara bağlıyken asla gelen indirme isteklerine izin vermemesi ve bankacılık uygulaması gibi uygulamalara girmemesi büyük önem taşıyor. Özellikle kripto para uygulamalarına bu ağlara bağlıyken giriş yapılmaması büyük önem taşımakta.
Bir diğer önemli konu ise kullanıcıların özellikle akıllı ev ürünlerini asla ama asla başkalarına ait olan WiFi ağlarına bağlamamasından geçiyor. Akıllı ev ürünleri doğrudan bağlı oldukları WiFi ağları tarafından izlenebilir ve uzaktan kontrol yöntemleriyle yönetilebilir. Bunu engellemek için özellikle akıllı kameralar ve güvenlik sistemleri hiçbir zaman başkasına ait ağlara bağlı olarak kullanılmamalı.
WiFi şifrenizi başkalarıyla paylaşmayarak da büyük bir önlem alabilirsiniz. Zira sizin en güvendiğiniz kişiler bile doğrudan tehdit olmasa bile cihazlarında yer alan kötü amaçlı yazılımlar modeminizin arayüzüne girebilir ve doğrudan siber saldırganlar tarafından ağınız hedef haline getirilebilir. Bu durumdan haberdar olana kadar kişisel verileriniz başkalarının eline geçebilecek olduğu için arkadaşlarınız veya misafirleriniz ile ağ şifrenizi paylaşmak yerine misafir ağı olarak bir ağ yaratın ve evinize gelen misafirleriniz için otomatik olarak güvenlik özelliklerine sahip olan bu misafir ağına bağlayın. Misafirleriniz doğrudan hangi ağa bağlı olduklarını asla bilmeyecekleri için misafir ağına bağlı olmaları herhangi bir sakınca yaratmayacaktır. Misafir ağları özelliğine sahip olan ağ cihazlarında kendi otomatik güvenlik süreçleri olduğu için çok daha güvenilir olacaktır.
Bunun dışında en önemli adımlardan bir tanesi ise modem marka ve modelinde geçiyor. Genellikle tüketiciler çok ucuz fiyatlara satılan markası belli olmayan ve genelde Çin merkezli fason olarak üretilen modemleri ve ağ cihazlarını çok fazla tercih ediyor. Kullanıcıların bu tür fason üretilen ağ cihazlarını ucuz fiyat ve yüksek teknoloji ürünü olarak pazarlanmasından dolayı tercih ettikleri bilinmesine rağmen, bu ürünler doğrudan siber saldırılar için bir odak noktası olabilir. Özellikle fason olarak üretimi gerçekleştirilen bu tür ağ cihazlarının doğrudan malware yüklü olarak geldiğine dair birçok şikayet ve uyarılar mevcut. Bu nedenle aynı özellikle sahip olan ancak çok düşük fiyatlara satılan başta modem olmak üzere ağ cihazlarından her daim uzak durmakta ve bunları asla satın almamakta fayda var. Kullanıcıların bilindik marka ve modelleri tercih etmesi durumunda çok daha fazla siber saldırılara karşı güvenli olacakları bilinirken, modem seçiminde güvenilir markalar dışında güncel yazılım desteği alan yeni modelleri tercih etmek son derece önemli.
Özellikle bilinmedik kaynaklardan içerik indirilmemesi, güvenilir olmadığına dair uyarılar yer alan web sitelerinden uzak durulması ve zaman zaman güvenilir ve bilindik antivirüs programları ile cihazların taranması siber tehditleri büyük oranda düşürecektir.
Yine kişisel güvenliğinizi sağlamak adına 6 ayda bir kez modeminizi sıfırlamak ve yeni şifre belirlemek, varsa diğer ağ cihazlarınıza yönelik yine aynı işlemi yapmak oldukça fayda sağlayabilir ve olası tehditleri bertaraf etmede yararlı olabilir. Her zaman en güncel yazılımları kullanmak tehditleri azaltmak için oldukça önemli olabilir.