Nükleer Savaşta İnternet Ne Olacak?

by Cankat Biltekin
0 yorum 3 görüntüleme

Son dönemde artan savaş tehditleri ve nükleer savaş tehditleri nedeniyle olası bir 3. Dünya Savaşı sırasında internete ne olacağı merak ediliyor. Dünyada interneti sağlayan ve internetin böylesi tüm dünyada aktif olarak kullanılmasına izin veren teknolojilerin nükleer savaş sırasında ve sonrasında ne olacağı ve savaş sırasında internetin çalışıp çalışmayacağı merak ediliyor.

Bugün dünyanın en büyük veri merkezleri ve internetin başlangıcından itibaren oluşturulmuş teknolojiler ABD merkezli olarak konumlanmış durumda. İnternetin çalışmasını sağlayan birçok teknoloji ABD merkezli ve ABD’nin ARPANET projesi olmasaydı bugün internet bugün olduğu kadar ilerlemiş olamazdı.

Nükleer savaş durumunda Avrupa ülkeleri ve ABD özellikle Rusya tarafından hedef alınacak olduğu için internetin durumu ile ilgili bazı belirsizlikler ve soru işaretleri ortaya çıkmış durumda.

Nükleer Savaş Sırasında İnternet Çalışmayabilir

ABD ve Avrupa ülkeleri olmadan internetin doğrudan çalışması, kablolu hatların kesintisiz olarak operatörler tarafından kontrol edilmeden hızlı bir internet deneyimi sağlaması maalesef mümkün değil. ABD komutasında olan birçok teknoloji arasında yer alan veri merkezleri nükleer savaş sırasında özel olarak korunmaya yönelik tasarlanmış olsa da, hedef haline gelebilir ve vurulabilir. Nükleer savaş sırasında operatörler uyduları ve veri merkezlerini kontrol edemeyebilir bunun sonucu olarak ise internet bağlantısı savaş sırasında dünya genelinde kesilebilir.

İnternetin aktif olarak çalışmasına yardımcı olan, protokoller ve IP gibi önemli teknikler üzerinde kontrol sahibi olan ICANN isimli kuruluş bugün Los Angelas merkezli bir bölgede konumlanmış durumda. Eğer bir nükleer saldırı durumunda bu merkez hedef alınırsa internetin hiçbir sayfası açılmayabilir. Olası saldırıda bu merkezde yer alan çalışanların göreve devam edememesi durumunda da ortaya büyük bir kaos çıkacağı için kesintiler yaşanması muhtemel olabilir.

Ancak nükleer savaş durumunda tek sorun bu değil. Bunların yanında savaş başlıklarının doğrudan uyduları hedef alacak olması. Rusya, ABD ve birkaç ülke olası bir nükleer savaş durumunda düşman ülkenin internet ve enerji altyapısını hedefleyecek ve bunların arasında ilk sırada hedef listesinde uydular yer alıyor. Küresel Konumlandırma Sistemi olan GPS uyduları doğrudan ABD tarafından kontrol edildiği için olası bir savaş durumunda düşman ülkeler ABD’nin bu uydularını hedef almayı deneyecek.

Avrupa ülkeleri tarafından gönderilmiş olan GPS uyduları da düşman ülkelerin hedefinde yer alacağı için oldukça büyük bir GPS ve internet sorunu yaşanacağını tahmin etmek mümkün.

Bugün günümüzde internetin dünyayı dolaşıyor olmasının altyapısında yatan en önemli etken ise kablolu bağlantılar. Ülkelerin internet teknolojisinde altyapı önemli bir yer tutarken, genellikle okyanus altında yer alan bu internet kabloları birçok tehlikeye karşı korunacak şekilde tasarlanmasına rağmen, nükleer savaş durumunda ortaya çıkacak radyasyon nedeniyle büyük olumsuzluklar yaşayabilir. Kabloların radyasyon kaynaklı olarak yaşayabileceği tehlikeler sonucunda bağlantıda aksamalar ve krizler yaşanabilir. Özellikle bazı uzun boru hatlarında yer alan kabloların doğrudan düşman ülke tarafından hedef alınması da mümkün olabileceği için uydular ve kablolar ilk olarak korunması gereken en önemli unsurlardan bir tanesi.

İnternet Olmayacak Gibi Hazırlanın

Bugünlerde birçok ülke vatandaşlarına olası bir savaş durumunda internet olmayacak şekilde hazırlıklı olmaları yönünde uyarı yapmaya başladı. Olası bir nükleer savaş durumunda beslenme, barınma ve korunma önlemlerine dair yapılan yazılı ve sözlü uyarılarda hükümetler internet ve GPS sistemlerinin aktif olmayabileceğini, bu sebeple vatandaşlarının mutlaka bir radyoya sahip olmasının son derece önemli olduğunu belirtiyor.

İnternetin küresel olarak nükleer savaş sonrasında çökme ve bir daha geri yüklenememe riskinin uzun yıllardır tartışıldığı bir gerçek. Sonuç olarak uzun yıllardır geliştirilmiş olan, devasa bir arşiv olarak kabul edilen ve hayatımızı kolaylaştırmakla kalmayan artık bir ihtiyaçtan öte zorunluluk olan internetin savaş nedeniyle kesintiler yaşamasına da hazırlıklı olmak gerek.

İnternetin özellikle olmadığı bir ortamda vatandaşlarına basılı haritalar almalarını öneren ve sığınak ayarlamaları çağrısında bulunan hükümetler, basılı haritaların GPS ve elektrik olmaması ihtimaline karşı vatandaşların can güvenliği adına bir önlem olacağını belirtmekte. Şimdilik nükleer savaş bir risk olmaya devam etmesine rağmen, internet ve geleceğe dair belirsizlikler her zaman varolmaya devam edecek gibi görünüyor. İnternetin tek bir yere bağlı olmaması nedeniyle bazı ülkelerde aktif olarak kesintili çalışma ihtimaline yönelik olarak da öngörüler bulunmakta.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.