Akıllı telefonlar her yıl daha güçlü pil teknolojisi ve gücüne sahip olmasına rağmen yüksek pil tüketimi günümüzde en büyük sorunların başında yer alıyor. Kullanıcılar hala şarj cihazlarına bağımlı kalabiliyor ve giderek daha fazla insan akıllı telefonlarını gün içerisinde en az bir kez fazladan şarj etmekte.
Akıllı telefon bataryası çok hızlı tükeniyor sorunu için yapılabilecek birçok işlem var ve bunlar gün içerisinde ortaya çıkan ekstra şarj ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Özellikle dikkat edilecek ve uygulanabilecek bazı çözüm yöntemleri sayesinde kullanıcılar cihazlarını gün içeridinde şarj etme yükünden kurtulabilir. iPhone şarjı çok çabuk bitiyor sorunu ve çözümü gibi birçok soru işaretinin aslında ortak bir yanıtı var.
Telefonumun şarjı çok çabuk bitiyor diyorsanız bazı işlemler yaparak batarya sağlığını en iyi seviyede tutabilir ve olası batarya sorunlarını önleyebilirsiniz.
Öncelikle piliniz çok hızlı tükeniyor ise bu duruma neyin sebep olduğunu anlamak için sırasıyla bir kontrol yapmakta son derece fayda var. Cihazın pil sağlığının azalmış olması durumunda şarj eskiye göre çok daha hızlı tükenecek ve batarya sağlığı azalmış olacağı için kullanıcının gün içerisinde ekstra şarj etme ihtiyacı daha fazla olacaktır. Bunu öğrenmek için akıllı telefonunuzun pil ayarları bölümünden pil sağlığı göstergesi mevcutsa ve kaç kez cihazın şarj edildiğine dair bir gösterge varsa kontrol ederek pil sağlığı durumunun nasıl olduğunu ve ne durumda olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Pil sağlığı seviyesi özellikle %80 ve altında ise bu durumda cihazda ne yapılırsa yapılsın batarya çok çabuk bitme sorunu çözümü için hiçbir şey yapılamayabilir.
Eğer pil sağlığınız çok iyi durumda ve sürekli olarak çok hızlı şarj bitmesi sorunu yaşıyorsanız bu durumda bu adımları uygulayarak bir çözüm bulabilirsiniz. Öncelikle arka planda çalışan uygulamaları sınırlandırarak başlamakta fayda var. Arka planda çalışan uygulama sayısını sınırlandırmak cihazın harcayacağı gücü büyük oranda azaltabilir ve bu sayede herhangi bir zamanda şarj tükenme sorunu yaşama olasılığı büyük oranda azalabilir.
Arka plan uygulamalarını sınırlandırmak ile çözümler bitmiş demek değil. Bir sonraki adımda ise cihazın ekran parlaklığı oldukça büyük batarya tüketen etkenlerden biri. Ekran parlaklığını en yüksek düzeyde tutmak ve kullanmak yerine otomatik ekran parlaklığı ayarını aktif ederek pil bitmesi sorununu geciktirebilirsiniz. Ancak bu noktada cihazın ekran parlaklığını kısmak her zaman batarya süresini daha fazla artıracak bir adım olmasına rağmen bataryanın sağlığını doğrudan genel olarak etkileyen bir sorun değil.
Eğer ki piliniz çok hızlı tükeniyorsa yapılabilecek işlemler henüz bitmiş demek değil. Eğer cihazın aktif olarak kullanılan bir performans modu mevcutsa bunu kapatmak çözüm sağlayabilir. Bazı Android cihazlarda yüksek performans modu gibi modlar mevcut olduğu için kullanıcılar daha yüksek performans elde edebilmek adına bu modları kullanabiliyor. Ancak yüksek performans modlarının aktif olarak kullanılması işlemci ve RAM kullanımını en yüksek seviyeye yükselterek bataryanızın çok daha hızlı tükenmesine neden olabilir.
Bu noktada zaman zaman cihazın arka planda çalışan uygulamalarını kapatarak yine yüksek performans elde edebilir, hem de bataryanızın çok daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.
Şarjım çok hızlı bitiyor çözümü için uygulanabilecek bir diğer işlem ise cihazın zaman zaman kapatıp tekrar açılması. Genellikle eskiden bu yöntem kullanılırken, günümüzde pek fazla akıllı telefonlar kapatılıp açılmıyor. Ancak günlük olarak veya birkaç günde bir kez akıllı telefonunuzu kapatıp açarak pilim çok hızlı bitiyor çözümü için fayda sağlayabilirsiniz.
Bunların dışında eğer ki her şeyi denediyseniz ve yine şarjım çok hızlı bitiyor diyorsanız donanımsal veya yazılımsal bir sorun olabilir. Cihazın en güncel sürümde çalıştığından emin olmak ve mutlaka en güncel yazılım sürümü ile uygulamaların en güncel sürümlerini kullanmak bu sorunu önleyebilir. Yine de yapılan tüm işlemlere karşılık cihazın pili hızla tükeniyorsa ve gün içerisinde çok fazla telefonunuzu şarja takmanız gerekiyorsa cihazı sıfırlamak veya teknik servise cihazı götürmek bir çözüm olabilir.