Bilgisayar Kamerasını Kapatmak Gerekir Mi?

by Cankat Biltekin
0 yorum 7 görüntüleme

Son yıllarda siber saldırıların artmasıyla birlikte çok sayıda kişi bilgisayar kamerasından kendisinin izlenebileceği endişesiyle kameralarını kapatmayı tercih ederken, bazı bilgisayar üreticileri tarafından da bu yönde bazı bilgisayarlara doğrudan yeni özellikler eklenmiş durumda.

Bilgisayar kameralarıyla ilgili artan güvenlik kaygılarının özellikle bazı tanınmış isimlerin kameralarını kapalı tutması ve bu kişilerin teknoloji dünyasının içinden olan kişiler olmasında katkısı büyük. Siber saldırıların büyük oranda artması ve giderek daha çok kullanıcının hesaplarının ve cihazlarının ele geçirilmesi büyük bir endişe kaynağı olarak kabul ediliyor. Artan endişeler nedeniyle kullanıcılar güvenliklerini korumak için bilgisayar kameralarını yara bandı, koruyucu film ve benzer yöntemlerle kapatmayı tercih ederken, bu yöntemlerin doğru olup olmadığı ise bir soru işareti.

Bilgisayar Kamerasından İzleniyor Olabilirsiniz

kamera 44

Maalesef bilgisayar kameranızdan başkaları tarafından izleniyor olabileceğiniz bir gerçek. Ancak hemen endişe etmeye gerek yok, bilgisayarlar günümüzde her zaman ihtiyacımız olan cihazlar ve olmazsa olmazlarımız arasında. Artan sayıda bu kullanım karşısında elbette bazı tehlikeler ve tehditler ortaya çıkmazsa olmaz. Artan güvenlik tehdidi karşısında bazı siber saldırganlar bilgisayarların kameralarını hedef alan zararlı yazılımlar geliştirerek bunları internete salabiliyor ve sonucunda bu dosyaların ulaştığı bilgisayarların kameralarından anlık fotoğraflar çekilerek veya doğrudan kameradan video kaydı alınarak siber saldırganların eline geçebiliyor.

Buraya kadar durumun ne kadar korkunç olduğunu düşünmekte haklı olabilirsiniz; ancak bu durum tüm bilgisayarları etkilemiyor. Örneğin sosyal medyada ve çeşitli çevrelerde ortaya atılan “bilgisayar kameralarından şirketler bizi izliyor” iddiası doğru değil. Herhangi bir teknoloji şirketinin kullanıcıları doğrudan izlemediği biliniyor ve bu şirketlerin böyle bir adım atması durumunda alacakları cezalar ve itibar kaybı nedeniyle böyle bir şeye girişmeleri mümkün değil. Bu durumun tek gerçek sebebi bilgisayarın hacklenmesi olabilirken, bu durumda kullanıcının kendi hatalarından kaynaklanabiliyor.

Bilgisayar kameranızın güvenliğini sağlayarak bu endişeden kurtulmak mümkün olabileceği gibi, bilgisayar kameranızın aktif olarak ne zaman kullanıldığını gösteren denetim özelliklerinden de bu şüphenizi giderebilirsiniz. Cihazın kamerasının günde kaç dakika veya kaç saat kullanıldığını görev yöneticisinden kontrol edebilir ve bu sayede herhangi bir izinsiz kullanımın söz konusu olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Zararlı Programlar İndiriyorsanız Kapatın

Bilgisayarınızın kamerasını kapatmanız için bazı haklı sebepler olabilir. Bunlar arasında özellikle bilgisayarınıza kendiniz veya çocuklarınız tarafından zararlı programlar indirebileceğinizden endişe ediyorsanız kameranız hacklenebilir ve bunun sonucunda görüntüleriniz başka kişilerin eline geçebilir. Yine bilgisayarınızı farklı kullanıcılar ile aktif olarak veya zaman zaman paylaşıyorsanız bile kameranızı bantlamak gibi yöntemleri tercih ederek güvenliğinizi en üst düzeyde tutabilirsiniz.

Bazı kullanıcılar sizin kadar dikkatli olmayabilir ve bunun sonucunda bilgisayara gerekli bir dosya indiriyor hissine kapılarak bilgisayara virüs bulaştırabilir, bu virüs sistem yetkilerini ele geçirerek kamerayı aktif olarak kullanabilir.

Eğer halka açık Wi-Fi ağlarına da bağlanıyorsanız bu durumda da kameranızı kapatmakta fayda olabilir. Zira halka açık bu tür internet ortamlarında uzaktan bilgisayarın kontrolü ele geçirebilir. Bu durum başınıza geldiğinde yapabileceğiniz hiçbir şey olmayabilir çünkü bilgisayarınızın halka açık internet ağlarından dolayı başkalarının bağlandığını anlamak mümkün olamayabilir.

Halka açık internet ortamları dışında şirket veya benzer yüzlerce kişinin bağlandığı aktif olarak güvenli olmadığına dair uyarı aldığınız ağlara bağlı kalıyorsanız bu durumda da cihazınız tehlike altında olabilir ve kameranızı bantlamak gibi yöntemler aktif olarak kamerayı kullanmadığınız zamanlarda faydalı olabilir.

Not: Kameranız başkaları tarafından kontrol ediliyorsa bu durumu anlamak her zaman mümkün olmayabilir. Aktif olarak belirli aralıklarla kameranız kullanılıyor olabileceğinden öncesinde cihazınızda pil durumunun çok çabuk bitip bitmediğini kontrol edin ve ardından antivirüs taraması yaparak tüm sistemi kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayın.

Eğer kötü amaçlı bir yazılım tespit edilmezse ve cihazınız her zamanki gibi normal çalışıyorsa endişe edecek bir durum söz konusu değildir. Ancak cihaz her zamankinden daha farklı bir çalışmaya başladıysa bu durumda cihazı sıfırlamak gibi yöntemler ile kendinizi güvence altına alabilir ve olası endişelerinizi sıfıra indirebilirsiniz. Kameranız aktif olarak kullanılıyorsa ve ışıklı bir kameraya sahip bilgisayarınız varsa, kamera aktif olduğunda yanındaki ışık yanacağından bu şekilde de kameranıza erişen biri olup olmadığını kolaylıkla tespit edip anlamanız mümkün olabilir.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.