VPN Nedir, Nasıl Kullanılır, Güvenli Mi?

by Cankat Biltekin
0 yorum 5 görüntüleme

VPN kullanımı bugün yaşanan internet kısıtlaması nedeniyle tekrar gündeme geldi. VPN nedir, nasıl kullanılır ve VPN kullanırken nelere dikkat etmeli?

Günümüzde birçok ülkede çeşitli internet sitelerine zaman zaman çeşitli yasaklar yani sansürler uygulanabiliyor ve Türkiye’de de çok sayıda sitenin erişime engelli olduğu biliniyor. Devlet tarafından çeşitli nedenlerle bazı internet sitelerine erişim engellemesi uygulanırken, bu sitelere erişmek için en başta akla ilk olarak VON kullanmak geliyor. Ancak VPN sade erişime engellenmiş olan internet sitelerine erişmek için değil, aynı zamanda güvenliği en üst seviyeye çıkarmak gibi gerekçeler amacıyla da sık sık kullanılabilen bir araç. Bir uygulamadan öte VPN kullanmak için sadece bir veya birkaç tane sebep yok. Kullanıcılar çeşitli amaçlar için VPN uygulamalarını kullanırken bunların en başında her daim yasaklı internet sitelerine erişebilmek ve bu sitelere girişte herhangi bir sıkıntı yaşamamak geliyor.

VPN Nasıl Kullanılır?

VPN kullanmak için ücretli veya ücretsiz olarak ikiye ayrılan seçenekler mevcut ve en iyi VPN uygulamaları içeriğimizdeki VPN uygulamalarından herhangi birini kullanabilirsiniz. VPN kullanımı demek direkt olarak erişime engellenmiş herhangi bir internet sitesine doğrudan erişebilmek anlamına gelirken, aynı zamanda IP adresinizi web sitelerden gizlemek anlamına da gelmekte ve kendi orijinal IP adresiniz yerine VPN tarafından size atanan IP adresini kullanmış olmanız demek.

VPN kullanmak için ister akıllı cep telefonları, ister bilgisayar olsun her zaman bir uygulama/programa ihtiyacınız olacak. Kullanmak istediğiniz VPN uygulamasını indirdikten sonra çeşitli uygulama profilini önce cihazınıza yüklemeniz için uygulama tarafından yönlendirileceksiniz ve hemen ardından VPN’de bağlanmak istediğiniz ağı seçmeniz gerekecek. Ardından en yakındaki sunucuyu seçtikten veya istediğiniz sunucu seçimini yaptıktan hemen sonra VPN  ağına bağlanmış olacaksınız.

VPN Kullanmak Güvenli Mi, Nelere Dikkat Edilmeli?

VPN kullanmak her zaman güvende olduğunuz anlamına gelmiyor. VPN kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı konular var ve bunlara dikkat edilmezse güvenliğiniz tehlikeye girebilir. VPN uygulamalarının günümüzde sayıca çok fazla arttığı bir ortamda giderek daha fazla kişi çeşitli VPN uygulamalarını cihazlarına indiriyor ve bazı uygulamaların aslında doğrudan kullanıcıların web sitesi verilerini çalan ve kaydeden kötü amaçlı uygulamalar olduğu biliniyor. VPN uygulamalarının sayıca giderek daha fazla artış gösterdiği günümüzde herhangi bir VPN uygulamasını indirmek asla doğru bir davranış değil. Bunun yerine en güvenilir ve en hızlı VPN uygulamaları arasından bir uygulamayı tercih etmek gerekiyor. Buna nasıl emin olacağınız konusunda ise indirme rakamları ve bilindik VPN uygulamalarını araştırmak en kolay çözüm olarak karşımıza çıkmakta. Bugün bazı VPN uygulamaları dünya çapında biliniyor ve en çok bilinen VPN uygulamaları her zaman bilinmedik VPN uygulamalarına göre çok daha fazla avantajlı ve çok daha fazla sunucu seçeneğine sahip olmasıyla daha hızlı bir internet deneyimi sunabiliyor.

Bir noktada ise ne kadar güvenilir ve bilindik VPN uygulamaları kullanılırsa kullanılsın her zaman kişisel güvenliğinize dikkat etmeniz gerek. Eğer ki VPN uygulaması kullanıyorsanız ve özellikle reklamlı seçeneklerden herhangi bir tanesini kullanıyorsanız çok daha fazla verinizin sunucularda depolanabileceğini bilmelisiniz. Hiçbir VPN uygulaması doğrudan sadece reklamlar ile gelir elde etmeyi hedeflemezken, çok kez ortaya çıktığı gibi çeşitli kullanıcı verileri de saklanabiliyor ve zaman zaman bunlar çeşitli şirketlere satılarak para kazanılabiliyor.

Bu sebeplerle VPN kullanırken bankacılık uygulamalarına asla girmemeyi tercih etmeli, bankacılık uygulamalarına doğrudan bağlanan herhangi bir finansal uygulamayı açmamalı ve şifresini girmemelisiniz. Bunun dışında özellikle özel bilgilerinizin yer aldığı ve özel fotoğraflar, dosyalar ve diğer içeriklerin bulunduğu web siteleri ve uygulamalara VPN açık olduğunda asla girmemelisiniz. VPN uygulamalarının bir bölümü kötü amaçlı kişiler tarafından kontrol edildiği için bu verilerin bir kısmı veya tamamının çalınması söz konusu olabilir ve hesaplarınız hiç istemeyeceğiniz kötü niyetli aktörlerin eline geçebilir. VPN kullanırken herhangi bir internet sitesine girmekte herhangi bir sakınca bulunmazken, sadece kişisel bilgilerinizin önemli bir şekilde saklandığı siteler ve uygulamalardan uzak durarak kendinizi ve verilerinizi en üst düzeyde korumayı hedefleyebilirsiniz. VPN kullanırken özellikle SMS doğrulama gibi seçeneklerle korunan hesaplarınıza girmemeye dikkat etmeli, gelen SMS ve diğer kodları hiçbir zaman bu uygulamalar açıkken kullanmamalısınız.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.