Katlanabilir telefon avantajları ve katlanabilir telefon dezavantajları zaman zaman tartışma konusu olmasına rağmen, genellikle bu teknolojinin faydaları ve zararları arasında soru işaretleri bulunuyor. Katlanabilir akıllı telefon alınır mı? Sorusu karşısında çok sayıda kullanıcı bu soru işaretine net bir yanıt bulamıyor ve bu konuda aklında yer alan soru işaretlerine aradığı yanıt her geçen gün değişen teknoloji karşısında giderek daha farklı ve yoğun hale geliyor.
Katlanabilir telefonlar günümüzde piyasa payı bakımından normal akıllı telefon modellerine göre çok daha az bir yer kaplıyor ve bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi hem çok yeni olmaları, hem de çok fazla benimsenmemiş olmalarından kaynaklanmakta. Telefon piyasasında özellikle katlanabilir telefon modellerinin sayıca az olması ve çok fazla markanın bu alanda faaliyet göstermemesi piyasayı etkileyen en önemli etkenlerden bir tanesi olurken, aslında buradaki en büyük sorun endişe ve fiyat kaynaklı.
Samsung ve OnePlus gibi şirketler tarafından üretilen katlanabilir akıllı telefon modellerinin sorunları olduğu kadar avantajlı yönleri bulunuyor ancak kullanıcıların bu telefon modellerinden uzak durmasının en büyük sebepleri arasında endişe ve fiyat konusu yer alıyor.
Katlanabilir Telefon Alınır Mı?
Katlanabilir akıllı telefonların sorunları kadar avantajları da yer alıyor ve bunlar bazı kullanıcılar tarafından beğenilirken, bazı kullanıcılar ise dezavantajları büyük bir sorun olarak görüp böyle modelleri satın almaktan kaçınıyor.
Katlanabilir akıllı telefonların ekranları normal telefonların ekranları gibi doğrudan cam değil. Normal akıllı telefonların büyük bölümünün ekranı doğrudan çeşitli güçlendirilmiş camlardan üretilmekte ve bu sayede daha pürüzsüz, daha canlı ve daha gerçekçi bir renk skalası ve haliyle ekran görmek mümkün. Ancak katlanabilir cam teknolojisi bulunmadığı için katlanabilir telefonların mevcut durumda ekranları çeşitli plastiklerden oluşuyor ve bu plastikler nedeniyle cam kadar gerçekçi ekran görüntüsü ve renkler elde etmek ne kadar mümkün olsa bile yeterince iyi seviyede değil. Plastik ekranlar kullanılıyor olması sebebiyle katlanabilir ekranların dokusu normal akıllı telefonların ekranlarına göre son derece farklı ve bazı kullanıcılar için bu durum son derece önemli. Plastik ekranlar kullanılması nedeniyle bu telefonların ekranlarının daha dayanıklı oldu düşünülebilir ancak bu ekranların tamamı plastik değil elbette cam kullanılan ve çeşitli materyaller kullanılan modeller mevcut ve karışık bir materyal kullanılması sebebiyle bu akıllı telefonlar yere düştüğünde veya çeşitli zeminlere çarptığında daha fazla kırılmaya, çatlamaya ve benzer hasarlara müsait hale gelmiş durumda. Normal akıllı telefon ekranları katlanabilir telefon ekranlarına kıyasla son derece daha dayanıklı teknolojilerden oluşurken, özellikle sık sık telefon düşüren bir kişinin bu modellerin ekranını kısa sürede bozması söz konusu olabilir. Aynı zamanda katlanabilir telefonlar için cam ekran koruyucu yok ve ekran koruyucu bu modellerde aktif olarak hiçbir şekilde kullanılamıyor. Bu da çizilme ve benzer durumların daha çok ortaya çıkmasına ve daha büyük kısa ve uzun vadeli sorunlara yol açabilir.
Katlanabilir telefon avantajları arasında yer alan ekran özelliklerinden bahsetmekte mümkün. Zira bu modeller daha büyük ekranlara sahip ve katlanabilir olması nedeniyle boyut olarak kalınlık sayılmazsa çok daha küçük boyutuyla taşınabilir olarak daha büyük ekranlar sunuyor. Ancak burada en büyük sorunlardan bir tanesi katlanabilir ekranların katlanma noktasının son derece belli olması ve aktif olarak ekran üzerinde herhangi bir oyun oynarken veya parmağınızı gezdirirken bu katlanma noktasının bir çukur gibi hissedilebilir olması. Bu sorun özellikle bazı kullanıcılar açısından son derece büyük ve önemli bir kusur olurken, bazı kullanıcılar için ise görülmeyecek kadar küçük bir dezavantaj. Ancak bazı oyunlarda özellikle ekran ortasında yer alan butonlara sahip olan oyunlarda çok fazla olmasa bile belirli bir miktar dikkat dağınıklığı ve ekrana dokunurken farklılık hissetmek mümkün.
Katlanabilir telefon almak mantıklı mı? Sorusuna buraya kadar verilecek cevap oldukça belirsiz ve kullanıcıdan kullanıcıya değişebilir olsa bile kalınlık meselesi birçok kullanıcı için en büyük sorunlar arasında. Sıradan bir akıllı telefona göre iki kat daha fazla kalınlığa sahip olan bu akıllı telefonlar, aynı zamanda ağırlık olarak da daha ağır durumda ve bu nedenle taşınabilir bir telefon olmalarına rağmen kullanıcıları zaman zaman zorlayabilir. Ağırlık ve kalınlık hesaba katıldığında ve ortalama 7-8 inç ekran boyutuna sahip oldukları hesaba katıldığında bu modelleri almak çok fazla mantıklı değil. Zira bugün Pro Max gibi modeller zaten 6.9 inç boyutuna kadar yükseldi ve katlanabilir telefonlara göre çok daha güçlü ekrana, daha ince ve daha hafif kasaya sahipler ve tüm bunların yanında çok daha lüks duran bir tasarıma sahipler.
Katlanabilir akıllı telefonların dezavantajları arasında bir diğer önemli husus ise bir süre sonra katlanma noktasında yaşanabilecek menteşe sorunları olabilir. Henüz çok yeni bir teknoloji olması sebebiyle bu modellerde kısa vadede menteşe gevşemesi veya menteşe kırılması gibi sorunlar görülmedi ve şirketler çok dayanıklı bir menteşe sistemine sahip olduklarını, bu modellerin binlerce kez katlanabilir seviyede güçlü cihazlar olduğunu açıklamış durumdalar. Ancak söz konusu gerçek hayat verileri olduğunda bu cihazlar özellikle çok yoğun kullanımda birkaç yıl içerisinde menteşe sorunlarına yol açabilir ve bu da cihazların aktif olarak performansını doğrudan etkileyebilir. Menteşe sistemlerinin giderek daha fazla güçlendirilmesi eğer ki piyasa gelişirse mümkün hale gelebilir ancak şimdilik menteşe sorumlarının uzun vadede en büyük sorunlar arasında yer alacağını söylemek mümkün.
Bir diğer önemli konu ise katlanabilir telefon problemleri arasında pil boyutlarının çok yeterli olmaması olarak gösterilmekte. Normal telefonlara göre daha ağır, daha kalın ve daha büyük ekrana sahip olan bu akıllı telefonların söz konusu batarya teknolojileri sıradan telefonlarda olduğundan farklı değil ve bu sebeple ekran boyutları göz önüne alındığında cihazların yeterince iyi batarya performansı sağlamadığını söylemek mümkün. Yeterince iyi batarya gücüne sahip olmayışları sebebiyle aktif olarak bir günü çıkaramayan bu modellerin büyük bölümü sıradan telefonlara göre çok daha hızlı şarj imkanına sahip olmadığı için batarya açısından da genelde birçok kullanıcı için sınıfta kalıyor ve tercih edilmiyor.
Peki katlanabilir telefon alınır mı? Tüm bu durumlara bakıldığında ne bir tablet ne de bir telefon sınıfında aktif olarak sınıflandırılmayan bu akıllı telefonlar, aslında bir tablet kadar güçlü ekrana ve bataryaya sahip değiller ve bu açıdan sınıfta kalmaktalar. Yine bir telefon kadar ince ve taşınabilir olmayan ve güçlü ekran teknolojilerine sahip olmayan bu modeller pek fazla tercih edilmiyor. Günümüzde henüz aktif olarak çok daha yeni yeni piyasaya çıkan ve sınırlı model sayısına sahip olan katlanabilir cep telefonu piyasasının gelecekte daha fazla gelişeceğini görmek mümkün, ancak tüm bunlara ve beklentilere rağmen katlanabilir telefon piyasasının çok fazla gelişmesi beklenmiyor ve kullanıcıların çok fazla bu modelleri tercih etmemesi sebebiyle gelecekte de bu durumun değişmesi pek beklenmediği için şimdilik eğer ki kullanıcı olarak çok fazla bu modellere ilgi duyulmadığı için tercih tamamen kullanıcının kendisine ait. Fiyat olarak sıradan akıllı telefonlara göre çok fazla özellik avantajına sahip olmaması ve hatta dezavantajlı durumda olmasına rağmen daha yüksek fiyata sahip olmaları nedeniyle bu modellerin tercih edilme oranları düşük kalmakta.