WhatsApp Mesajları Geri Getirilebilir Mi?

by Cankat Biltekin
0 yorum 16 görüntüleme

Eğer sevdiğiniz mesajlarınızı yanlışlıkla WhatsApp’tan sildiyseniz bu mesajların nasıl geri getirileceğini veya WhatsApp mesajlarının geri gelip gelmeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Dünyadaki en fazla kullanılan ve popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp mesajları geri getirme özelliği olup olmadığı çok merak edilirken, bu konuda uygulamanın net bir mesajı var.

WhatsApp doğrudan uçtan uca şifreleme yöntemiyle konuşma ve mesajları koruma altına alırken, kullanıcıların mesajlarının doğrudan WhatsApp’ın sahibi olduğu şirket olan Meta çatısı altında sunucularda depolanmadığını belirtiyor. Meta, mesajların veya arama kayıtlarının şirketin sunucularında yer almadığını ve bir kullanıcının mesajı yazdıktan sonra diğer kullanıcıya tesliminde bilinmeyen şifreler ile bu mesajı alıcıya ulaştırdığını ancak sunucularda bu mesaja dair hiçbir veriye yer verilmediğini belirtiyor.

Bu durumda şirketin doğrudan mesajları saklamadığı için WhatsApp’ın mesajları geri getirme özelliği gibi bir özelliğinin gelecekte bile gelmesi mümkün görünmüyor. Bu noktada şirket mesajları kendi sunucularında saklamadığı ve sadece cihazda doğrudan sakladığı için silinen WhatsApp mesajları nasıl geri getirilir? Sorusunun yanıtı biraz daha karmaşık hale geliyor.

Silinen WhatsApp Mesajı Geri Getirilebilir Mi?

WhatsApp

Söz konusu silinen mesajlar olduğunda WhatsApp mesajlarının doğrudan geri getirilmesinin mümkün olup olmadığı büyük bir soru işareti. Eğer mesajı yanlışlıkla sildiyseniz ve birkaç dakika içerisinde geri getirip getiremeyeceğinizi merak ediyorsanız bununla ilgili yapılabilecek hiçbir şey yok. Silinen bu mesajı asla geri getirmek mümkün olmazken, silinen mesajın birkaç gün önce yazılmış bir mesaj olması durumunda en azından geri getirme yöntemlerini denemek mümkün.

Eğer WhatsApp mesaj yedekleme özelliğini açtıysanız bu durumda cihazınız seçtiğiniz yedekleme seçeneklerine bağlı olarak mesajlarınızı iPhone için iCloud’da, Android için ise Google Drive sunucularında mesajlarınızı yine şifrelenmiş bir şekilde yedekliyor. Bu noktada yedekleme tercihiniz her gün WhatsApp mesajlarının yedeklenmesi ise 1 veya 2 gün önce yazdığınız mesajları silseniz bile silinen WhatsApp mesajlarını geri getirmek mümkün olabiliyor.

Bunu öğrenebilmek için son bir yedekleme yapmadan önce hemen WhatsApp uygulamasını silerek (tüm mesajlarınız kaybolacak) ardından tekrar uygulama mağazasından WhatsApp uygulamasını indirmek gerekiyor. Buraya kadar tüm işlemleri yaptıysanız ve yedeklemenizin açık olduğundan eminseniz uygulama kurulum ekranında çok dikkatli bir şekilde ilerlemeniz gerekiyor çünkü tek bir şansınız olacak.

Kurulum adımında WhatsApp kayıt ekranına telefon numaranızı yazıp doğruladıktan hemen sonra “Mesajları geri yükle” sayfası gelecek. Eğer herhangi bir WhatsApp yedeğiniz varsa burada tarihi ile birlikte hangi tarihte alınan yedek olduğu altında belirtilerek, bu tarihe kadar olan WhatsApp mesajlarınızı geri yüklemenize izin verecek. Yedeklemeden geri yükle benzeri seçeneğe tıklayarak eski mesajlarınızı bu sayede WhatsApp’a geri getirmek mümkün olabilir.

Diğer WhatsApp Mesaj Geri Getirme Yöntemleri

WhatsApp 2

İnternette veya uygulama mağazalarında zaman zaman paralı seçenekler ile silinen WhatsApp mesajlarını geri getirebildiğini iddia eden bazı kişi ve uygulamalar olabilir. Ancak bu noktada uygulamanın kesin açıklamasını hatırlatmakta fayda var. Meta, WhatsApp’ın mesajlarının depolanmadığını ve yedekleme seçeneği dışında asla mesajların kimse tarafından geri getirilemeyeceği ve görülemeyeceğini kesin ve net bir şekilde belirtiyor.

Cihazınızda LOG kayıtlarına erişeceklerini ve bu sayede WhatsApp mesajlarını geri getirebileceklerini iddia eden kişilere inanmamakta fayda var. Bazı uygulamalar ise WhatsApp mesajlarınızı geri getirmek için sizden yüksek ücretler talep edebiliyor ve bu uygulamaların açıklamalarında cihazın kayıtlarına erişildiği ve bu sayede hiçbir başka uygulamanın yapamayacağı şekilde mesajların geri getirilebildiği iddia ediliyor.

Yine bu noktada WhatsApp’ın açıklamasını hatırlamak gerekiyor. WhatsApp, cihazda yer alan kayıtların sadece uygulamaya ait olduğunu ve şifreli kayıtlar olduğunu belirterek, bu kayıtların hiçbir mesaj veya aramayı içermediğini doğrudan hatırlatıyor. Bu sayede kullanıcıların mesajlarının %100 güvende olduğu ve korunduğunu belirten WhatsApp, mesaj geri getirme seçeneklerinin olmamasının ise kullanıcının yararına olduğunu ve bunun bu şekilde kalmaya devam edeceğini belirtmekte.

*WhatsApp uygulamasını indirdikten sonra yedekleme seçeneklerinden günlük yedekleme seçeneğini seçerek, gelecekte olası bir mesaj silinmesi sorunu ile karşı karşıya kalırsanız hızlı bir şekilde uygulamayı silip yeniden yükleyerek eski WhatsApp mesajlarınıza erişebilirsiniz. WhatsApp sohbet ayarları bölümünden şimdi de uygulamayı silmeden yedeklemenin açık olup olmadığını görebilir ve uygulama yedeklemesini açarak mesajlarınızı olası silinmelere karşı güvence altına alabilirsiniz.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.