Windows bilgisayarlar zaman içerisinde çeşitli nedenlerle yavaşlayabilir. Yavaşlayan bilgisayarlar bazı sorunlara neden olabileceği gibi, kullanıcıların rutin işlemlerinde aksamaya yol açabilir. Windows işletim sisteminde zaman içerisinde yaşanan yavaşlama bazen kullanıcı hatalarından kaynaklanırken, bazen ise kullanıcı kaynaklı olmayan nedenlerle donanımsal ve yazılımsal sebeplerden ortaya çıkabilir.
Windows bilgisayar neden yavaşlar, Windows bilgisayar hızlandırma yöntemleri nelerdir? Bunların her birini inceleyelim.
Bilgisayarım Neden Yavaş Çalışıyor?
Bilgisayarın neden yavaşladığını tespit edebilmek için öncelikle son yapılan işlemlerden sonra mı bu sorunun ortaya çıktığı, yoksa bilgisayar yavaşlamasının zaman içerisinde mi meydana geldiğini bilmek gerekiyor. Eğer bilgisayarınız zaman içerisinde yavaşladıysa bu sistemin çerezler, önbellek ve donanımsal eskime gibi nedenlerle olabileceğini gösteriyor. Ancak son dönemde ani bir yavaşlama meydana geldiyse bu durumda cihazın yavaşlama nedeni kullanıcı kaynaklı bazı hatalar olabilir.
Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar her geçen gün daha fazla dosya indirilmesi, dosya indirilmese bile sistemin kendi kendine önbellek dosyaları oluşturması ve bu dosyaların kullanıcı tarafından silinmemesi sonucunda yavaşlamaya başlayabiliyor. Burada önemli ve dikkat edilmesi gereken nokta, cihazı ne kadar fazla kullandığınızdan geçiyor. Eğer sürekli olarak bilgisayarda işlem yapıyorsanız bu durumda cihazın daha yavaş çalışması ve daha kısa süre içerisinde önbellek oluşturması mümkün olabilir.
Windows Nasıl Hızlandırılır?
Bilgisayar hızlandırma yöntemleri birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Genellikle Windows işletim sistemini hızlandırmak için cihazınızın performans ayarlarına bakmak gerek. Eğer bilgisayarınızın pil ve performans ayarları bölümünde pil tasarrufu, normal dengeli mod veya güç tasarrufu modu açıksa bunları kapatın. En yüksek performans moduna geçirin ve bu modun ayarlarından cihazın her zaman işlemci gücünü %100 olarak kullanabilmesine izin verin. Bu adımı yaptıktan sonra diğer adımlara ilerleyebilirsiniz.
Buraya kadar sorunsuz olarak ilerlediyseniz Windows bilgisayar hızlandırma yöntemlerinden bir tanesi olarak cihazınızdaki gereksiz dosyaları temizlemek gerekiyor. Bunun için clean adıyla başlayan herhangi bir çok popüler programı indirerek aşamaya devam edebilirsiniz. Bu programlar cihazda yüklü olan gereksiz tüm Log kayıtları, dosya artıkları ve önbellekleri temizleyerek cihazın büyük bir hız kazanmasına yardımcı olabilir.
Bu noktada kullanıcıların dikkat etmesi gereken en önemli adım, bu programları kullanırken tüm gereksiz dosyaların kaldırılabilmesi için tam dosya okuma ve yazma izni verilmesi gerektiğinden geçiyor. Eğer ki kullanıcılar bu programları indirdikten sonra program tarafından istenen tam okuma ve yazma iznini vermezlerse bilgisayarlarını hızlandıracak olan Log kayıtları ve önbellek dosyalarına program erişip kaldıramayacağı için işe yaramamış gibi hissedilebilir.
Antivirüs Taraması Yapın Ardından Kapatın
Windows işletim sisteminin kendinde olan Microsoft’a ait antivirüs programı cihazın korunmasına yardımcı olmasına rağmen özellikle yeterli işlemci, hafıza ve RAM sahibi bir bilgisayarınız yoksa bu programı devredışı bırakmakta fayda var. Zira bu program cihazı sürekli olarak taramasından dolayı özellikle HDD’ye yüklü Windows işletim sistemlerinde büyük bir yazma ve okuma gücü kullanabiliyor ve anlık da olsa bilgisayarların kasması ile sonuçlanan sorunlara neden olabiliyor.
Bilgisayarınızı Avast gibi bir antivirüs programıyla tam okuma yazma izni vererek tüm dosyaları tarayacak şekilde antivirüs taraması yapmakta bilgisayarı hızlandırmakta oldukça önem taşıyor. Eğer herhangi bir kötü amaçlı kod söz konusu ise bu programlar cihazdan bunu kaldırarak cihazın hızlanmasına ve güvenlik seviyenizin daha iyi düzeyde kalmasına imkan tanıyabilir. Ardından bu tarama işleminden sonra antivirüs programını tamamen cihazdan kaldırmakta ise fayda var çünkü Microsoft’un koruma programına benzer şekilde bunlarda bilgisayarda ekstra bir güç kullanıyor ve kasma ve takılma sorunlarına yol açabiliyor.
Son olarak tüm bu adımlara rağmen “bilgisayarım çok yavaş ne yapmalıyım?” diyorsanız yeni bir bilgisayar almanın zamanı geldiğini düşünmeden önce cihazınızı tamamen sıfırlayabilir ve hızlanıp hızlanmadığına bakabilirsiniz. Eğer tüm bu yöntemlere rağmen cihazınız beklenen performansı veremiyorsa donanım yükseltmeleri veya yeni bir bilgisayar almanın zamanının geldiğini düşünebilirsiniz. Ancak öncesinde tüm bu adımları uygulamak hem ek masraftan kaçınmanıza yardımcı olacak, hem de eğer işe yararsa bilgisayarınızın beklenen performansı vermesini sağlayacaktır.
*Windows işletim sistemli bilgisayarlarda orijinal olmayan Windows sürümü kullanıyorsanız veya herhangi bir kuruluşa bağlı Windows lisansına sahipseniz bunlar cihazın yavaş olmasının nedenlerinden bir tanesi olabilir. Bu nedenle orijinal Windows lisansı ile bilgisayarınızı aktifleştirmek her zaman en güvenli ve en performanslı cihaz kullanım imkanını sağlayacaktır.