Akıllı telefonlar günümüzde artan uygulama sayısı, artan işlemci kullanımı gibi sebeplerle eskiye göre çok ama çok daha fazla ısınıyor. Akıllı telefonların bu kadar fazla ısınmasının arkasında yatan sorunları çözmek için teknoloji üreticileri hem cihazların daha güçlü işlemciler ve donanımlar ile piyasaya sürülmesini sağlarken, aynı zamanda daha fazla ısınmanın önüne geçmek için kullanılan malzemeye bile dikkat ediyor.
Ancak telefon ısınma sorunu çözümü noktasında bunların hiçbiri sorunları genelde tam anlamıyla çözmeye yeterli gelmiyor. Akıllı telefon ısınma sorunu yaşayan kullanıcılar çözüm ararken, bazı modellerde bu sorun çok ama çok daha fazla göze çarpıyor ve bazı cihazlarda yaşanan ısınma sorunları el yakacak seviyeye gelebiliyor.
Telefon ısınma problemi nedenleri arasında birçok neden saymak mümkün olsa bile, zaman zaman kullanıcı hatalarından kaynaklanan sorunlar cihazın daha çok ısınmasına, adeta alev topuna dönmesine neden olabilmekte.
Telefon Neden Isınır, Çözümü Nedir?
Akıllı telefon ısınma nedenleri arasında birçok sebep var ancak bazı sebepler çok daha fazla önemli. Özellikle çok fazla uygulama çalıştırıyorsanız cihazın işlemci ve diğer donanımları aşırı fazla yük nedeniyle en yüksek performansta çalışabilir ve zorlanabilir. Böyle bir senaryoda cihaz çok daha fazla güç harcar ve daha fazla ısınma sorununa zemin hazırlanmış olur. Cihaz komple ısınabileceği gibi bölgesel olarak da bir ısınma sorunu yaşanması mümkün olabilir ve sonucunda tüm cihaz ısınarak ekran parlaklığını otomatik olarak kısabilir.
Bu durumdan kaynaklanan ısınma sorununu engellemek için arka planda ve aktif olarak çalıştırılan uygulama sayısını sınırlamak, gerekirse bazı fazla güç harcayan ve ekstra performans gerektiren uygulamaları kapatmak çözüm sağlayabilir.
Akıllı telefonlarda yaşanan ısınma sorunlarına en çok neden olan bir diğer durum ise cihazı şarja takılı olarak kullanmak. Eğer cihazınızı şarja takılı bir şekilde kullanmaya başlarsanız cihazın bataryası işlem sırasında zaten aktif olarak enerji çektiği için yani şarj olduğu için ısınacağından ötürü sizin cihazı aktif olarak kullanmanızla çok daha fazla ısınabilir.
Hiçbir zaman aktif olarak şarj cihazına bağlıyken akıllı telefonunuzu kullanmayın. Bu durum sadece cihazın ekstra ısınmasına sebep olmayacak, aynı zamanda batarya ve diğer parçaların daha fazla ısıya maruz kalması sonucunda uzun vadede en başta batarya sağlığı olmak üzere cihazın kullanım ömrünü büyük oranda düşürecektir. Sorunu çözmek için hiçbir zaman şarja bağlı olarak akıllı telefonunuzu kullanmamak, cihazı şarja bağlı kullanmak yerine şarjdan çekerek kullanıp önlem alabilirsiniz.
Telefonum aşırı ısınıyor, diyorsanız bir diğer sorun ise kullanılan kılıf ve ekran koruyucular olabilir. Bazı kılıflar aşırı ısınmaya neden olabilecek malzemeden üretilebilir. Özellikle kadifemsi yapıda olan ve ilk etapta dokusu ile kullanıcıların beğendiği kılıflar cihaza doğrudan temas etmeleri ve ısı yalıtımı sağlaması nedeniyle cihazın çok daha fazla ısınmasına neden olabilir. Kadife benzeri yapıda olan kılıflardan uzak durmak bu sorunu engelleyebilir.
Ancak sadece bu yapıdaki kılıflar değil, aynı zamanda doğrudan çok kalın olan ve kalitesiz malzemeden üretilmiş, ısıya daha fazla duyarlı olan ve ısı ile beraber şekil değiştirecek kadar ısıya dayanıksız kılıflar cihazın ısınmasının başlıca en büyük sebeplerinden olabiliyor. Ekran koruyucular ve diğer aksesuarlarda yine cihazın ısınmasında büyük etkiye sahip olabilir. Özellikle çok daha fazla kalın olan ekran koruyucuları cihaza takmak, cihazın en fazla ısınan bölümlerinden olan ekran kısmının çok daha fazla ısıya maruz kalmasına sebep olarak daha büyük sorunlara yol açabilir.
Akıllı telefon çok ısınıyor çözümü noktasında yapılabilecek en önemli çözümlerden bir tanesi yine cihazın neden ısındığını anlamak olmalı. Eğer cihazın ısınma sorununun neden dolayı olduğunu anlarsanız bu durumda sorunu çözmek çok ama çok daha kolay olabilir. Özellikle orijinal olmayan düşük hızlı şarj cihazları, kabloları kullanmak cihazların günümüzde aşırı ısınmasına yol açan etkenler arasında. Eğer şarj cihazınız ve kablonuzun orijinal olmadığından endişe ediyorsanız bu durumda alternatif bir şarj cihazıyla ve kablosuyla şarj etmeyi deneyerek yine şarj sırasında telefon ısınma sorunu çözümü noktasında bir adım atabilirsiniz. Akıllı telefon ısınma sorunları zaman zaman yazılımsal olabileceği için her zaman en güncel yazılımı kullandığınızdan emin olun ve zaman zaman cihazınızda antivirüs taramaları gerçekleştirip olası sorunları önlemeye çalışın.