Pil Sağlığını Korumak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

by Cankat Biltekin
0 yorum 1 görüntüleme

Günümüzde akıllı telefonlardan tabletlere kadar birçok cihaz şarj ile çalışıyor ve içlerinde yer alan batarya teknolojileri günümüzde teknoloji ne kadar gelişmiş olursa olsun uzun ömürlü değil. Batarya teknolojileri sürekli olarak geliştirilmesine ve her geçen gün daha fazla güçlü mAh değerine sahip bataryalar üretilmesine rağmen cep telefonu şarj ederken dikkat edilmesi gerekenler gibi konulara dikkat edilmezse bu durumda bataryanın sağlığı çok hızlı bir şekilde bitebiliyor ve ek masraflar söz konusu oluyor.

Batarya teknolojilerinin bu kadar geliştiği 2025 yılında dikkat edilmezse cep telefonu bataryaları çok hızlı bir şekilde ölebiliyor ve sonucunda pil sağlığı adı verilen değer hızlı bir şekilde düşüş göstererek cihazın çok daha az ekran süresi performansı vermesine, cihazın çok daha fazla şarj etme ihtiyacına ve daha birçok soruna yol açabiliyor.

Peki cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar gibi birçok batarya ile çalışan cihazı şarj ederken nelere dikkat edilmeli, nelerden kaçınılmalı ve neler yapılmalı?

Cihaz Sıcakken Şarja Takmayın

Hiçbir zaman için batarya teknolojisine sahip olan cihazlar aşırı sıcak durumdayken şarj cihazına takılmaması gerekiyor. Akıllı telefonlardan kameralara kadar birçok cihaz günümüzde aşırı ısındığında şarj alımını otomatik bir şekilde kesiyor ve şarj alımını engelleyebiliyor, ancak bu süreçler zaman zaman bazı cihazlarda doğru çalışmayabiliyor ve sonucunda aşırı ısınmış durumda olan ve zaten batarya sağlığına zarar veren sıcaklık, cihaz şarja takıldığında daha fazla artarak bataryanın ömrünün çok daha hızlı bir şekilde kısalmasına neden olabiliyor.

 Tüm bu sebeplerle bataryaya sahip olan cihazları şarja takarken en çok dikkat edilmesi gereken konular arasında cihazın sıcaklığına dikkat etmek yer alıyor. Eğer cihaz aşırı sıcaksa ve şarja takıldığında aşırı sıcaklık uyarısı gibi söz konusu uyarılar veriyorsa, bu durumda cihazı hemen şarjdan çıkarmak veya en doğrusu hiç şarja takmamak batarya sağlığı için dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden bir tanesi.

Şarjda Asla Kullanmayın

Kullanıcıların batarya sağlığına zarar veren en büyük sebepleri arasında akıllı telefonlar gibi cihazlarını şarja takılı durumda kullanmak bulunuyor. Genellikle oyun oynarken akıllı telefonlar ve tabletler şarja takılı olarak kullanılıyor ve bu durum bataryanın çok daha fazla ısınmış halde iken ekstra ısınmasına neden oluyor ve cihazın kısa süre içerisinde pil seviyesinde azalmaya ve bunun sonucunda yeni batarya gereksinimine neden olarak kullanıcılara hem bir ek maliyet yüklüyor, hem de aynı zamanda uzun süre cihazın serviste kalmasına yol açabiliyor.

Kullanıcıların hiçbir zaman için akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarını aktif olarak oyun oynarken, sosyal medyada gezinirken veya herhangi bir zaman şarja takılı halde iken kullanmamaları alınabilecek en büyük önlemler arasında bulunuyor. 

Eğer ki cihazınızı şarja takılı olarak kullanmak zorunda kalırsanız bir kere şarja takılı kullandığınız için pil sağlığının zarar görmesi söz konusu olmayacaktır. Ancak bu durumu sürekli olarak tekrarlar halinde yaparsanız ve cihazı sürekli şarja takılı bir şekilde kullanırsanız pil sağlığı olması gerekenden çok daha kısa süre içerisinde azalacak ve pil sağlığı ile ilgili sorunlar ortaya çıkacaktır.

%0’a Düşürmeyin

Pil sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler arasında her zaman için ilk sıralarda bataryanın %0’a düşmemesi yer alıyor. Eğer ki batarya sağlığınızı korumak istiyorsanız hiçbir cihazın %0’a kadar düşmesine izin vermeyin. Batarya teknolojileri tasarlanırken %0’a kadar dayanacak şekilde tasarlanmasına rağmen bir süre sonra hep bu seviyeye düşürülmesi bataryanın çok daha hızlı bir şekilde ölmesine ve sonuç olarak daha kısa sürede pil sağlığının eskimesine ve düşmesine yol açabiliyor. 

Cihazların batarya sağlığını korumak adına en çok dikkat edilecek olan adımlardan bir tanesi olan bu adımda cihazlar %20’nin altına düşürülmemesi gerekiyor. Batarya sağlınızı korumak adına dikkat etmeniz gereken en önemli konu olan bu adımda bataryanız %20’ye düştüğünde hemen şarja takmak en doğrusu olacaktır.

%80’i Aşmasına İzin Vermeyin

Pil sağlığını korumak için en çok dikkat edilmesi gereken bir diğer adım ise %80’in üzerine çıkmasını önlemek olmalı. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar üreticileri son dönemde kullanıcılardan gelen talepler sonrasında batarya özellikleri adımına ekledikleri %80 sınırı sayesinde bu sorunu ortadan kaldırmış durumda. Bataryanın sürekli olarak %80 ve üzerinde şarj edilmesi özellikle %100 şarj edilmesi cihazın batarya sağlığına en çok zarar veren eylemlerden bir tanesi olmakta. Batarya sağlığınızı korumak adına hiçbir zaman için bataryanın %80’nin üzerinde şarj olmasına izin vermeyin ve hiçbir zaman sürekli olarak bataryanızı %100’e kadar şarj etmeyin.

Eğer bataryanızı %100’e kadar şarj etmek zorunda kalıyorsanız bu durumu zaman zaman tekrarlamakta bir sakınca yok ancak sürekli olarak bu durum gerçekleşirse bu durumda cihazın batarya sağlığı %80 sınırına dikkat edilen bir cihaza göre çok daha kısa sürede eskiyecek ve kısa süre içerisinde batarya değişimi yapılmak zorunda kalacaktır.

Pil Sağlığını Etkileyen Faktörler

Birçok kullanıcı akıllı telefonlarının bir veya iki yıl içerisinde batarya sağlığının çok hızlı bir şekilde %80’in altına inmesinden şikayet ediyor ve bu durum genellikle üreticiler tarafından da batarya teknolojilerinin günümüzdeki mevcut seviyesi nedeniyle normal kabul edilerek batarya değişimi öneriliyor. Ancak yukarıdaki maddelere dikkat ederek bataryanızın eskime hızını en az seviyeye indirmek mümkün olduğu gibi bunlara ilave olarak alınabilecek bazı ek önlemler ile pil sağlığınızı uzun süre korumak mümkün olabilir.

Bu durumla karşı karşıya kalmamak adına kullanıcıların hiçbir zaman için cihazlarını çok soğuk ortamlarda uzun süre bırakmaması gerekiyor. Çok uzun süre soğuk ortamda kalan cihazların bataryaları dış ortamdaki sıcaklıktan doğrudan etkilenerek cihazın bataryasına zarar verebiliyor ve cihazın batarya sağlığında azalmalar olabildiği gibi yine durduğu yerde pil seviyesinde düşme gibi durumlarda görülebiliyor. Yine benzer olarak akıllı telefonlar gibi cihazların çok aşırı sıcak ortamlarda ve de özellikle güneşin altında çok uzun süre bırakılmaması önerilmekte. Çok fazla sıcaklık bataryanın hücrelerine verdiği zarar nedeniyle pil sağlığının hızlı bir şekilde düşmesine ve daha kısa sürede yeni batarya ihtiyacına sebep olabiliyor.

Batarya yani pil sağlığını korumak için en çok dikkat edilmesi gereken adımlardan bir diğeri ise cihazın yere düşürülmemesi ve sürekli olarak çarpma benzeri durumlara maruz bırakılmaması olmalı. Eğer ki cihazınızı sürekli olarak düşürüyorsanız veya sürekli olarak bir yerlere çarpıyorsanız bu durumda batarya hücreleri kısa süre içerisinde olması gerekenden daha hızlı eksilecek ve sonucunda batarya sağlığı %80 seviyesinin altına çok ama çok daha kısa sürelerde düşecektir. 

Bu durumları engellemek adına kullanıcıların cihazlarını kullanırken koruyucu kılıflar ve ekran koruyucular ile kullanması düşme anında yaşanacak olan darbeyi azaltacağı için olası zararları azaltmak adına uygun olabileceği gibi, her zaman için en önemlisi cihazı doğrudan yere düşürmemekten geçiyor. Bir diğer ve son önlem ise pil sağlığını korumak için kullanıcıların asla cihazlarını aşırı zorlamaması önerilmekte. Yani aşırı ısınmasına neden olacak uzun saatler 4K video çekilmemesi, çok uzun süreler boyunca oyun oynanmaması ve AnTuTu gibi testlerin sürekli olarak tekrarlanmaması alınabilecek önlemlerden bazıları olarak yer almakta.

Tüm bu adımlara dikkat ederek batarya sağlığınızı en iyi şekilde ve en uzun süre koruyabilir, olası masraflardan kaçınabilirsiniz.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.