Akıllı Telefon Suya Dayanıklılık Nedir?

by Cankat Biltekin
0 yorum 8 görüntüleme

Suya ve toza dayanıklı akıllı telefonlar her geçen yıl daha fazla kullanıcı tarafından kullanılmaya ve daha fazla ilgi görmeye devam ediyor. Ancak genellikle kullanıcıların yaptığı bazı hatalar var ve bu hatalar nedeniyle çok sayıda kullanıcı akıllı telefonunda zaman içerisinde sorunlar yaşayabiliyor ve bu durumu önlemek için bilinmesi gereken basit uygulamalar sayesinde telefonu kurtarmak ve ömrünü uzatmak mümkün olabiliyor.

Akıllı telefonların IP68 gibi suya ve toza dayanıklılık sertifikaları cihazın kaç metre suda ne kadar süre boyunca durabileceğini ve kendini koruyabileceğini gösteriyor. Örneğin bazı akıllı telefonlar sadece su sıçramalarına karşı dayanıklı iken, bazıları ise 30 dakika boyunca 4 metre derinlikte suda kalsa bile hiçbir şey olmadan aynı şekilde kullanılmaya devam edebiliyor ve su cihaza hiçbir şekilde zarar vermiyor.

Akıllı Telefon IP Sertifikaları

Akıllı telefonlar için ne kadar yüksek IP derecesi verilir ise cihaz o kadar uzun süre boyunca suya ve toza dayanıklı olacaktır.

IPX0 su koruması yok.

IPX1 dikey su damlalarına dayanıklı.

IPX2 15° açıyla eğilen cihazda dikey damlacıklara dayanıklı.

IPX3 60° açıdan su sıçramalarına dayanıklı.

IPX4 her yönden su sıçramalarına dayanıklı.

IPX5 düşük basınçlı su püskürtmelerine dayanıklı.

IPX6 yüksek basınçlı su püskürtmelerine dayanıklı.

IPX7 1 metre derinlikte, 30 dakika boyunca dayanıklı.

IPX8 1 metreden daha derin suya uzun süre dayanıklı (cihaz üreticisine göre değişir)

IPX9 yüksek sıcaklık ve basınçta suya dayanıklı.

IP67 tam toz geçirmez, 1 metre derinlikte 30 dakika boyunca dayanıklı.

IP68 tam toz geçirmez, 1,5 metre veya daha derin suya dayanıklı (cihaz üreticisine göre değişebilir)

IP69 tam toz geçirmez, yüksek sıcaklıkta ve yüksek basınçlı suya dayanıklı.

Suya Dayanıklı Telefonla Denize Girilir Mi?

Üreticiler akıllı telefonlarda kullandıkları suya dayanıklı ibaresini sadece tatlı içme suyu veya tuz içermeyen sular için kullanmakta ve cihazlar buna özel olarak tasarlanmaktadır. Akıllı telefon üreticilerinin yayınladığı yönergelere bakıldığında hiçbir şekilde cihaz ne kadar uzun süre suya dayanıklı olursa olsun, ne kadar fazla koruma sayısına sahip olursa olsun doğrudan tatlı suya bile sokulması önerilmiyor. Akıllı telefonlarda yer verilen suya dayanıklılık sertifikasının amacı olası kaza ve benzer durumlarda cihazın korunmasını hedeflerken, suya düşme, üzerine su dökülmesi gibi durumlar için bir koruma görevi görüyor. Ancak yine de Apple gibi üreticiler cihaz açıklamalarında 4 metreye kadar bile cihazların suya dayandığını ve su altında cihazın zarar görmeyeceğini açıkça belirtiyor.

Burada dikkat edilmesi gereken durum ise deniz suyu ve tuzlu sular. Üreticiler hiçbir şekilde oksitlenmeye neden olup cihazın bozulmasına yol açacak şekilde denize suyuna cihazın sokulmasını önermiyor. Cihazın sadece tatlı suya karşı bu korumaya sahip olduğunu dolaylı bir şekilde belirten akıllı telefon üreticileri, cihazlarda yaşanabilecek olası su hasarı durumunda özellikle deniz suyu tespit edilirse bu durumda cihazın tamamen garanti dışı kalacağını belirtmekte.

Bu demek oluyor ki akıllı telefonların özellikle deniz suyuna asla sokulmaması, denize girilmemesi ve deniz suyu sıçramasında bile cihazın hemen kurulanması ve temizlenmesi gerektiğini gösteriyor. Deniz suyunun bu kadar fazla sorun yaratmasındaki neden doğrudan tuzlu su olmasından kaynaklanıyor ve deniz suyunun cihazın korumasına zarar verebilecek olduğu, bunun sonucunda cihazın anakart gibi parçaları başta olmak üzere diğer tüm parçaların oksitlenmesi (paslanması gibi) sonucunda çalışamaz duruma gelmesi ile sonuçlanıyor.

Eğer ki suya dayanıklı akıllı telefonunuz ile denize girerseniz cihazın hemen bozulmadığını görebilirsiniz. Özellikle zaman içerisinde yeni aldığınız bir akıllı telefon birkaç kez denize girmeniz durumunda hiçbir sorun yaratmayabilir ancak daha sonralarda cihazın koruma silikonları tuzlu suyun etkisiyle beraber aşınabilir ve zarar görebilir. Bundan hemen sonra cihaz daha önce su geçirmez özelliğine sahipken tatlı suya karşı bile dayanıklılığını kaybedebilir ve cihaz hiç umulmayacak bir zamanda su geçirerek hasara uğrayabilir.

Akıllı telefonların suya karşı dayanıklı olmasına rağmen tuzlu su ile temasında ilk olarak hasar görebilecek ve çalışma sorunları yaratacak bölümü genelde şarj girişi olmakta. Bu bölüme giren tuzlu su hemen çıkarılamayacağı ve kurusa bile tuz etkisi orada kalacağı için oksitlenmeye neden olabilir ve cihazın şarj alması zaman içerisinde mümkün olmayabilir. Su ile temas sonrasında şarj bölümünde kalan tuzlu su birkaç gün, birkaç hafta sonra o bölgede paslanma benzeri oluşumlara yol açarak cihazın şarj almasını engelleyebilir.

Bunların dışında eğer ki yanlışlıkla akıllı telefonunuzu deniz suyuna soktuysanız ne yapmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Akıllı telefonunuz suya dayanıklıysa ve deniz suyuna yanlışlık sonucu soktuysanız üreticiler tarafından doğrudan bir yöntem önerilmiyor ancak cihazın hemen deniz suyu ile temas etmesinden sonra bozulması da çok görülmüş bir şey değil.

Böyle bir durumda cihazın zarar görmesini engellemek için bazı teknik servis yetkilileri, cihazın hemen tatlı su ile güzelce yıkanmasını ve sonrasında şarja takmadan bir süre boyunca kurumaya bırakılmasını öneriyor. Tuzlu sudan arındırılmış olan akıllı telefonun cihazın korumasına ve iç parçalarına zarar vermesini engelleyecek olan bu durum sayesinde kullanıcıların olası zararlardan korunabileceği yönünde bilgiler var.

Suya Dayanıklı Telefon Su Geçirdi

Akıllı telefon sahiplerinin zaman zaman başına gelen bir diğer önemli sorun ise suya dayanıklı akıllı telefonların su geçirmesi ve sonrasında bozulması olabiliyor. Bu duruma neden olan sebepler ve çözümler birçok durumda değişmesine rağmen önemli uyarılara dikkat etmekte fayda var.

Akıllı telefon sahipleri hiçbir zaman cihazlarına doğrudan su gelebilecek şekilde cihazlarını tehlikeye atmamalı, suya dayanıklı olduğu için akıllı telefonları duş yaparken kullanmamalı ve cihazlarına su sıçraması, basınçlı su ile temas gibi durumları mutlaka engellemeleri gerek.

Çünkü üreticiler cihaz su geçirirse bu durumda tatlı su bile olsa cihazın asla garanti kapsamında değerlendirilmeyeceğini ve doğrudan hemen garanti dışı kalacağını ve ücretli tamirin bile mümkün olamayabileceği belirtiyor.

Bu duruma neden olan sebepler ise genelde cihazın zaman içerisinde aşınması ve aşırı kullanım sonucunda cihazın silikon ile korunan bağlantı noktalarındaki su geçirmez maddenin zamanla erimesi, hafif oynamalar olmasından kaynaklanıyor. Telefonların düşürülmesi, çok fazla sıcak soğuğa maruz kalması ve içinin açılıp kapatılması su geçirmez özelliğini doğrudan ortadan kaldırabilen faktörler arasında bulunmakta.

Bu sebeple daha önce ilk alındığında su geçirmeyen ve dakikalarca su altında sorunsuz çalışan bir akıllı telefon, birkaç ay ve yıl sonra en ufak su temasında su geçirebiliyor ve sonucunda cihaz bozulabiliyor.

Telefonunuzun su geçirmez özelliğinin ne zaman ortadan kalkacağı, bu özelliğin cihazın ömrü boyunca devam edip etmeyeceğine dair hiçbir üretici garanti vermiyor ve cihazların su geçirmez özelliğinin zamanla değişebileceği ve su geçirmez özelliğinin ortadan kalkabileceğini açıkça belirtmekteler. Üretici talimatına göre, Apple tarafından bile iPhone modellerinde su geçirmez özelliği zamanla ortadan kalkabilir ve bu durumda garanti kapsamında cihazların yeniden su geçirmez özelliğinin yenilenmesi gibi durumlar söz konusu değildir.

Eğer telefonunuz suya düştüyse asla fön makinesi gibi cihazlar tutmayın. Bunun yerine cihazı peçete veya bez ile kurulayın ve açık havada bırakarak kurumasını sağlayın.

(Su geçirmez özelliği ile ilgili verilen bilgiler zaman içerisinde değişebilir ve bu içerik sadece BİLGİ amaçlı olarak yayınlanmış olup, hiçbir şekilde öneri, tavsiye yerine geçmez.)

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.