Telefon Şarj Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

by Cankat Biltekin
0 yorum 4 görüntüleme

Akıllı telefonların şarj olma süresi giderek kısalıyor ancak beraberinde birçok soru işareti geliyor. Akıllı telefonları şarj ederken en çok dikkat edilmesi gerekenleri ve nelerin önemli olduğunu, batarya ömrünü uzatmak için ipuçlarını paylaşacağız.

Her geçen gün hayatımızın birer parçası olarak kullandığımız akıllı telefonlar, şarj olurken aşırı ısınma, yıpranma ve çeşitli nedenlerle batarya güçlerini ilk şarj olmaya başladıktan kısa bir süre sonra kaybetmeye başlıyor ve kullanıcılar daha az ekran süresi almakla sonuçlanan bu süreçte masraflı batarya değişim süreçlerine girmek zorunda kalıyor.

Peki cep telefonu şarj ederken nelere dikkat edilmeli, telefonlar %80 mi şarj edilmeli? Bu soruların hepsini cevaplayalım.

Mutlaka Orijinal Şarj Aleti Kullanın

batarya akilli telefon

Akıllı telefonunuzu şarj ederken mutlaka cihaza uygun Watt değerinde olan ve cihaz ile uyumlu şarj cihazı kullanılmalı. Bu sayede cihazın batarya ömrünü uzatmak mümkün hale gelebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şarj cihazı tercih ederken dikkat edilmesi gerekenler noktasında güvenilir markaları tercih etmekte fayda var. Cihazın üreticisi tarafından üretilmiş olan şarj cihazlarını tercih etmek daha iyi anlamına gelmediği gibi, orijinal markaları tercih etmek son derece önem taşıyor.

Orijinal olmayan şarj cihazlarının tercih edilmesi durumunda cihaza dengesiz Watt değeri verileceği ve sık sık güç kesintileri olabileceği ve cihazın aşırı ısınmasına yol açabileceği için ciddi batarya hataları ile kısa süre içerisinde karşı karşıya kalmak mümkün.

Cihazın orijinal olmayan şarj kullanımı sırasında patlama ve benzer riskleri de mevcut. Eğer ucuz diye sahte şarj cihazları tercih ederseniz bu cihazların aşırı ısınma ve kalitesiz malzeme sonucunda çok daha hızlı bozulacağını da kısa sürede görebilirsiniz.

Pil Ayarlarını Optimize Edin

batarya 4

Cihazı şarj etmeden önce yazılımsal batarya özelliklerine dikkat edin. Cihazın ayarlar kısmında yer alan batarya optimizasyon ayarlarını iyi ve doğru bir şekilde ayarlamak, hem kullanım alışkanlıklarınıza göre hem de cihaza uygun en optimum değerleri sağlayacaktır.

Cihazın ayarlarından yapacağınız pil optimizasyonu ayarları arasında cihazın ne kadar hızlı şarj olacağı, ne kadar şarj olacağı gibi ayarlamalar yapabilir ve bu sayede bataryanızı ekstra şarj yükünden koruyabilirsiniz.

Hızlı Şarj Kötü Mü?

batarya 2

Günümüzde akıllı telefonların şarj edilmesi sırasında en büyük soru işareti ise hızlı şarj etmek bataryayı öldürür mü? Bu sorunun cevabı artık çok net. Akıllı telefon üreticileri giderek daha hızlı şarj olan akıllı telefonlar üretiyor ve yavaş şarjın tercih edilmesini bile yasaklıyor. En optimum değer için önerilen Watt değerinde bir şarj aleti ile telefonların şarj edilmesi önerilirken, hızlı şarjın cihaza orijinal şarj ile doldurulması halinde herhangi bir zararı bulunmuyor.

Hızlı şarjın kötü etkileri olduğuna dair iddialar üreticiler ve batarya üreticileri tarafından değil, neredeyse hepsi teknolojik olarak batarya üretim ve test süreçlerinden habersiz bazı insanlar tarafından iddia ediliyor. Cihazların hızlı şarj olması ile batarya ömrünün azalacağı, bataryanın yavaş şarj etmeye göre daha kısa süre içerisinde öleceği iddiaları doğru değil.

Aksine artık batarya üreticileri tarafından üretim süreçlerinde bataryaların yeterince yüksek Watt ile şarj olmasını sağlamak için yeni teknolojiler geliştiriliyor ve yavaş şarjın bataryaya daha uzun süre yük bindirdiği ve daha fazla cihazın uzun süre ısınmaya neden olduğu belirtiliyor. Bu durumun ise cihaz üzerinde daha uzun saatler yük oluşturduğu ve batarya ömrünü yavaş şarjın daha çok kısalttığı görülüyor.

%80’den Fazla Şarj Edilmesinde Sakınca Yok

Akıllı telefon bataryalarında kullanıcılar arasında yaygınlaşan bir hurafe nedeniyle bazı üreticiler cihazlara %60, %80 gibi şarj sınırı seçme seçenekleri eklediler. Ancak batarya üreticileri ve akıllı telefon üreticileri cihazların %100 oranında sürekli şarj edilmesinin bataryanın ömründe herhangi bir düşüşe neden olmayacağını, %80 ile %100 arasında herhangi bir fark olmayacağını belirtmekte.

Cihaz bataryalarının %100’e kadar şarj edilme sırasında akıllı telefonlar tarafından çeşitli kısıtlamalar uygulandığı ve aşırı ısınmasının önlendiği günümüzde %20 daha az şarj etmek batarya ömrünü neredeyse hiç etkilemezken, iPhone gibi akıllı telefonlarda batarya %80’den sonra daha yavaş şarj olmaya programlı ve bu sayede cihaz %10 ile %20 arasındaki şarj kadar ısınıyor ve ekstra bir yük bataryaya bindirilmemiş oluyor. Telefonların sürekli %80 şarj edilmesi ise optimizasyonu engelleyerek daha kötü sonuçlara yol açabiliyor.

Yorum Yaz

Hoşunuza Gidebilir

Techxir
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.